2024. május 2. - Zsigmond

Kamatspekulációra játszott a kormány?

Büszkén újságolta a környezetvédelmi miniszter, hogy Magyarország gyorsan és okosan használta fel a kvótavagyonból befolyt 28 milliárd forintot. Az ellenzék mindkét állítással vitába száll. Egyedülálló bravúr vagy az évtized botránya?
2009. augusztus 6. csütörtök 07:50 - Nagy András
Szabó Imre szerint élen járunk klímavédelemben

Sajtótájékoztatón jelentette be kedden Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, hogy Magyarország kiírta az első klímavédelmi lakossági programot, amely az állami szén-dioxid-kvóta eladásából befolyt összegből kerül finanszírozásra. Az ún. Zöld Beruházási Rendszer első építőkövét alkotó Klímabarát Otthon-pályázatra olyan panellakások jelentkezhetnek, amelyek hőszigeteléssel tennék energiatakarékosabbá otthonukat.

Míg a pályázók pénzmegtakarítást, a szaktárca jelentős, és főleg mérhető szén-dioxid kibocsátás-csökkentést vár. Ez esetben ugyanis újabb kvótavagyonhoz juthat hazánk, amelyet a Kiotói Egyezmény értelmében 2012-ig még áruba bocsáthat.

14-15 milliárd


Szabó szerint hazánk élen jár a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) kidolgozásában, ezt bizonyítja a július végén aktivizált, és novemberig elérhető Klímabarát Otthon-projekt is. A minisztérium állítja: a program rendelkezésére álló 14-15 milliárd forintból több tízezer panellakás energiahatékonysági felújítása válhat lehetővé, ez pedig évi 1-1,2 tonna kibocsátás csökkentést, valamint havi 10-15 ezer forinttal karcsúbb számlákat jelent.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a pályázaton a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje, homlokzatok és födémek hőszigetelése, épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása, a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, az épületek nyári hővédelmének javítása, valamint az erkélyek beüvegezése kerülhet szóba.

Erős támogatás

Kiderült továbbá, hogy a pályázóknak minden eddiginél kisebb önrésszel számolhatnak. A panelalprogram alaptámogatása 35 százalék, de a jelentősebb szén-dioxid-kibocsátás megtakarítással járó beruházásokra akár 60 százalékos állami támogatás is igényelhető. 

Az épületek felújításával hosszú távon (mintegy 4 millió lakással számolva) körülbelül 5 millió tonna CO2 csökkentésre számít a szaktárca. Magyarország teljes eladható kvótamennyiségét 100 millióra becsülik a szakemberek. Az eladásokból eddig befolyt összeg mintegy 28,2 milliárd forintot tesz ki, ennek a felét költi el most a minisztérium a panelprgramra. A fennmaradó összeg a szaktárca ígérete szerint ősszel kerül felhasználásra, amikor is kiírják majd a nem panellakásokra vonatkozó energiahatékonysági pályázatot is.

A kvótavagyon eladásából finanszírozott Klímabarát Otthon-projekt a korábbi panelprogramokat váltja fel. Mint ismert, a panelprogram keretében tavaly mintegy kétmilliárd forintra pályázhatta a lakások.

A bejelentés kapcsán meg kell említeni, hogy korábban sokan bírálták a környezetvédelmi minisztériumot, mondván, nem adott pontos tájékoztatást a kvótavagyon értékesítéséből származó állami bevétel sorsáról, valamint, hogy állítólag szándékosan késleltette a ZBR beindítását.

Fidesz: hol a 30 milliárd?

Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának Fideszes alelnöke a HírExtrának a ZBR-rel, illetve az eddig értékesített kvótavagyonnal kapcsolatban elmondta, az emberek joggal várják el, hogy tájékoztatást kapjanak az eddigi eladásokról.

Turi szerint kérdéses, hogy ténylegesen megvan-e a szóban forgó közel 30 milliárd forint. „Eléggé autentikus” forrásokra hivatkozva azt nyilatkozta, hogy csupán a belga vevő megnyugtatása miatt indul a mostani program, mintegy garanciaként, hogy hazánk a kvótavagyon eladásból szerzett pénzét a nemzetközi egyezmények értelmében valóban a klímavédelemre fordítja.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 7. 15:08
Nem elég,hogy a szocializmus épitői igyn kapták a panel akásokat,most még állami pénzből ingyen fel is ujitják? Én,aki egy vasat sem kaptam,persze lakást sem,,miért nem kapok ingyan pénzt a lakásom felujjitására?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását