2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jobban vesszük a gyártói márkákat

Csaknem 3 százalékkal nőtt a kevésbé reklámozott, általában olcsóbb gyártói márkák iránti kereslet 2009 első négy hónapjában, miközben a sajátmárkás termékek értékbeli forgalma 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
2009. augusztus 6. csütörtök 16:07 - HírExtra
A sajátmárkás termékek a kereskedők saját védjegyével ellátott termékek: a kereskedők megrendelik a terméket az előállítótól és a csomagolásra rátesznek egy címkét saját névvel. A gyártói márka az a márka, amelyik egy élelmiszergyártó tulajdonában van. Az idei év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kevesebb pénzt költöttek a háztartások sajátmárkás termékekre, mint az előző év azonos időszakában.

A piackutató felméréséből kiderül, hogy 2009 január-április között leginkább - mintegy 9 százalékkal - az általánosan magasabb árszintet képviselő, úgynevezett "A" márkák értékbeli forgalma esett vissza az előző év első négy hónapjához viszonyítva. A kevésbé reklámozott, marketingtámogatást nem élvező, általában olcsóbb gyártói márkák - "B" márkák - ugyanakkor előnyt tudtak kovácsolni a fogyasztói szokások változásából, és értékbeli forgalmuk 2,8 százalékkal bővült az év első harmadában.

A sajátmárkás termékek forgalmának csökkenése, és a "B" márkák iránti kereslet bővülésének oka az, hogy a recesszió a különböző jövedelmi kategóriába sorolható háztartásokat egyaránt érintette, így a súlyponteltolódás nem pusztán a saját márkás termékek irányába történt, hanem megjelent az igény a márkázott, de alacsonyabb árú termékek iránt is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását