2024. április 29. - Péter

Hiroshima 64 éve

A 64 évvel ezelőtti atomtámadásra emlékezve azt kell megállapítanunk, hogy ma ugyan hallgatnak a fegyverek, de még mindig vannak atombombák.
2009. augusztus 6. csütörtök 23:03 - HírExtra
Ki kell iktatni a tömegpusztító fegyvereket az emberiség fegyverarzenáljából, különösen egy olyan világban, ahol az egyenlőtlenség nap mint nap türelmetlenséget szít, és nem mindig biztosítható a józan együttműködés, a tolerancia - jelentette ki Köteles György. "A nukleáris veszély nem múlt el, szerte a világon megtalálhatók a nukleáris anyagok és technikák, nő a dúsító tevékenység (...), és vannak terrorista szándékok, amelyek felhasználnák ezeket a fegyvereket."

A békeszövetség elnöke beszédében a "dühödt oldal" elleni összefogást hangsúlyozta. Mint mondta, minden polgár összefogására szükség van, hogy "ne legyen néppusztítás nem csak tettekben, de verbálisan sem".

A megemlékezés részeként gyerekek emlékkoszorúkat dobtak a hajóról a Dunába.

Az évforduló alkalmából civil szervezetek a fővárosban békemenetet és demonstrációt hirdettek szerdára a nukleáris leszerelésért.

A második világháború befejezéshez közeledve 1945. augusztus 6-án dobtak le atombombát Hirosimára az amerikaiak. A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a puszta földdel vált egyenlővé. Az áldozatok számát illetően csak becslések léteznek: a hirosimai emlékművön 61.443 név szerepel, a sugárfertőzés azonban a mai napig szedi áldozatait. A második amerikai atombomba Nagaszakira hullott, 1945. augusztus 9-én. Japán augusztus 15-én kapitulált, ezzel véget ért a második világháború.

Augusztus 6-a a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását