Ezernyi lehetőség - mesés falusi turizmus Itáliában

Ha falusi turizmus, akkor Olaszország! Vajon mi a titka az olasz vidéknek? Helyi ételkülönlegességek, mesés falvak, na meg az aktív pihenés - ezernyi lehetőséget kínál Itália fejlett "agriturismo"-ja. A HírExtra most közelebb hozza az olasz falvak hangulatát!

Képzeljék el, ahogy a friss, pillanatokkal ezelőtt sajtolt olívaolaj végigcsorog a szintén percekkel ezelőtt szedett gyümölcsökből eredeti olasz recept alapján elkészült gyümölcssalátájukon… A házigazda pedig már hozza is az évek óta kincsként őrizgetett borát… Könnyed uzsonna, majd könnyed séta az olajfák árnyékában egyenesen a tengerpartig…



További információk Olaszországról
: www.enit.hu

…bizony, nincs is annál fantasztikusabb, mint amikor az ember egy kis faluban piheni ki a nagyváros állandó körforgása okozta stresszt. Vagyis dehogy nincs: ha a nyugalmas falusi üdüléshez a mindig színes itáliai kultúra is kapcsolódik! Ha ugyanis valahol érdemes a falusi turizmus nyújtotta sokszor exkluzív szolgáltatásokat kipróbálni, az Olaszország – a dél-európai országban egészen magas színvonalon várják a vidéki nyugalomban kikapcsolódni vágyó turistákat, ezt a Studio Italia oldalán, az ajánlatokat böngészve is tapasztalhatjuk!


Dübörgő ágazat: falusi turizmus

Kezdjük a legfontosabbal: mi az a falusi turizmus, és miért annyira népszerű egész Európában, s így Olaszországban is? Az olaszok által csak agriturosmónak nevezett falusi ágazat lényegében a városi ember találkozása a természettel. Itáliában pedig azért annyira népszerű, mert az ottani turisztikai szakemberek korán, mintegy húsz évvel ezelőtt felismerték a csodás olasz vidékben rejlő lehetőségeket, na meg persze az állam sem zárkózott el az ágazat komolyabb támogatásától.
Ezernyi lehetőség*
Lovaglás, golf, borkóstolás, sportolási lehetőségek (túrázás, úszás, stb.), betekintés a ló-, birka, marhatenyésztésbe, pillantás a túró- és sajtkészítésbe, zarándokutak bejárása, helyi ételkülönlegességek kóstolósa, illetve az elkészítésükben való részvétel, és még ezernyi más lehetőség.
*A Studio Italia ajánlataiból

Sokan ráadásul azért kedvelik az itáliai falvak hangulatát, mert az ott kialakult turisztikai ágazat nem a „keressünk minél többet a turistákon”, hanem az „üzemeltessünk jól egy családi vállalkozást” jelmondattal szerveződik.

A falusi turizmussal még soha nem próbálkozók persze joggal tehetik fel a kérdést, hogy mit lehet csinálni mondjuk egy kis dél-olaszországi falucskában? A válasz egyszerű: megismerni egy-egy tájegység valódi életét és kultúráját. Egyesek azt szeretik az agriturismóban, hogy akár egy hét alatt is könnyedén újjá tudják építeni a kapcsolatukat a természettel, újra megismerni és megtanulni azt, amit az ősök is tudtak, ismertek. A falusi ember – éljen a toszkán Valdichianában, a szicíliai Giarrében vagy mondjuk a szintén csodaszép umbriai vidék falvainak egyikében – ismeri a természetet, amiből sajnos a városi ember már szinte teljesen kiszakadt.

Na de vissza a fő kérdésre, mit tud nyújtani az olasz vidék az odalátogató turistáknak, hiszen még a falusi pihenést bevállaló pihenni vágyók sem egyforma szolgáltatásokat szeretnének?

Mit kínál az agriturismo?

Ami a legfontosabb: egészséges környezetet, és háborítatlan, gyönyörű tájat. Ezzel együtt pedig – némileg meglepő módon – minőségi szállást, sokszor a legfelkapottabb turistaparadicsomok felszereltségét, kiszolgálását idéző szolgáltatásokat kaphatunk az itáliai falvakban, farmokon. Ehhez kapcsolódik a kiegyensúlyozott ár-szolgáltatás arány, azaz nem „lehúzni” akarják a látogatókat, hanem a lehető legelfogadhatóbb áron biztosítani számukra a csodálatos tájat, a nyugalmat. Vagy például azt, hogy olyan helyi ételkülönlegességeket kóstolhassanak meg, amivel még Rómában, Milánóban, vagy a többi nagyváros exkluzív éttermeiben sem találkozhatnának.

A falusi vendégek ráadásul messze nem falusi körülmények között lakhatnak a legtöbb helyen: úszómedencével és sokszor légkondícionálóval felszerelt exkluzív lakásokban pihenhetik ki „a pihenés fáradalmait”. A televízió, a fantasztikusan felszerelt konyhák, a kandallók, a játszóterek már csak növelik a komfortérzetet.

Ezernyi lehetőség

Ráadásul még egy óriási előnye van a falusi turizmusnak: alternatívát kínál az aktív pihenésre is, azaz szinte mindenhol lehetőségük van a turistáknak minőségi szabadidős- és sportfelszerelésekkel nekivágni a környéknek. Micsoda élmény lehet például a szicíliai aprócska kis faluból, Capo d’Orlandóból citrus ligetek, mogyoró-, olíva-, és fügefák árnyékában lesétálni az alig hatszáz méterre található tengerhez, vagy a házigazdák saját készítésű tésztáját, húsait és süteményeit megkóstolni.

Bizony, a nagyvárosokban ritkán merenghetünk el a tipikus olasz „canale” partján sétálva anélkül, hogy ne találkoznánk előbb-utóbb az olasz mentalitással – a falvakban azonban még a déli gesztusok, a kultúra is másnak hatnak. Hegymászás, biciklizés az Etna lábainál? Bor- és sajtkóstolás a cseresznyefák árnyékában? S ez csak néhány kedvcsináló az olasz falusi turizmus nyújtotta minőségi lehetőségek közül.

Legyen szó az északi vidékek, mint például Lombardia hegyes-dombos vidékeiről, vagy Dél-Itália kis tengerparti, vagy hegyi falvairól, esetleg a fantasztikus szigetek, Szardínia és Szicília érintetlen, igazi földművelő-állattartó településeiről, a Studio Italia ajánlatai között mindenki megtalálhatja a kedvére való helyszínt – persze nem csak a falusi turizmus lehetőségeit szem előtt tartva.