2024. április 26. - Ervin

Virágzik a parlagfű! Ételekkel is védekezhetünk ellene

Megkezdődött a parlagfű szezonja, ami több mint két millió embert érint hazánkban. Egyes módszerekkel védekezhetünk ellene, akár étrendünkkel is, mivel bizonyos termékek nem ajánlatosak az allergiásoknak.
2009. augusztus 3. hétfő 07:59 - Kővári Adrienn
A július vége, s augusztus eleje sokaknak rettegésben telik, mert már előre tudják, évek óta, hogy ilyenkor mi következik. Parlagfű. Allergia. Orrfújás, szemviszketés, s mindenféle kellemetlenség, melyekre nincs gyógymód. Ezen a héten kezdődik a parlagfű szezonja, és közel 2 és fél millió embert érint hazánkban.

Az ÁNTSZ 29. heti jelentésében áll, hogy most kezdődik a virágzás, míg más allergéneknek már véget ért a szezonja. Ilyen a szelídgesztenye virága, bár még egyes városokban továbbra is tetőzik a pollenszórása.

Allergének

Többféle növény van, amik nyáron allergiát válthatnak ki az emberből. Ilyenek a csalánfélék, melyekneka 70 százalékuk okoz kellemetlenséget az embereknek. Nem szabad megfeledkezni az pázsitfűfélék, az útifű, vagy a kender virágzásáról sem, szintén allergiás reakciókat válthatnak ki.

Folyamatosan emelkedik a libatopfélék és a lórom pollenkoncentrációja is. A japánakác virágai is sok ember életét megkeseríthetik, mert egyre több városban fordulnak elő nagy mennyiségben a pollenjeik.

A növényeken kívül allergiásak lehetünk egyes élelmiszerekre, állatokra, de a porra is. Sajnos nem csak egy valamire lehetünk érzékenyek, hanem egyszerre többre is.

Támad a parlagfű

Hogyan ismerjük fel?
Zöld növény, amely 20-140 centi magasra szokott megnőni. Sűrű oldalhajtásai vannak, s levelei kicsit szőrösek a széleken. Virága sárga, és a növény tetején helyezkedik el. Leggyakrabban utak, és vasúti sínek mentén fordul elő, vagy olyan kertekben, amiket senki sem gondoz.
Az ÁNTSZ felmérése szerint a héten már országszerte regisztrálták a virágporszemeit. Igaz még mindenhol alacsony a koncentrációja, ettől függetlenül már csak napok, hetek kérdése és tele lesz vele a levegő.

A legfontosabb a megelőzés, s ez ellen csak egyféleképpen lehet: ki kell őket irtani. A leghatásosabb, ha még tavasszal szétnézünk a házunk táján, s kihúzzuk gyökerestől a parlagfüvet. Ilyenkor még nem virágzik, ezért nem tud minket irritálni. A legeredményesebb, ha kézzel állunk neki a nagy feladatnak.

A második leghatásosabb módszer, ha lekaszáljuk az egészet, bár nem mindegy hogyan tesszük azt. Fontos, hogy közvetlenül a talajszint fölött vágjuk el a növényt, mert így nem bír majd újra kihajtani. Ezt akár még most is megtehetjük, ha nem tart olyan sokáig.

Növényirtóval is próbálkozhatunk, de ez csak akkor lesz hatásos, ha még pici a növény, mert csak akkor tudjuk teljesen elpusztítani.

Védekezés az allergia ellen

Ételek, amiket kerüljünk
Az érett sajtok (camembert, rokfort, penészes-, és füstölt sajtok), a citrusfélék, a banán, az eper, mogyoró, olajos magvak, kolbász, sonka, szalámi, a csokoládé, a bab, a borsó, a lencse, a mák, a paradicsom, a savanyú káposzta, és a spenót fogyasztása nem ajánlott, de az alkohol is kerülendő.
Az allergiára még mindig nem találták meg az ellenszert, igazán gyógyszer sem létezik rá, ennek ellenére egyre többen szenvednek tőle. Még azt sem lehet igazán tudni, hogy miért alakul ki az embereknél, van olyan, hogy valaki egész életében egészséges volt, majd harminc évesen hirtelen érzékeny lesz valamire.

Egy módon lehet igazán védekezni ellene, azzal, ha megszüntetjük az allergia okát. A parlagfű ellen viszont így nagyon nehéz megszabadulni, mert nemcsak rajtunk múlik az, hogy teljesen kiirtsuk. Fontos, hogy ha allergiásak vagyunk rá, akkor a fentebb leírt módszerek egyikével védekezzünk.

Ha pollenszezon van, akkor próbáljuk minimalizálni az érintkezést az allergénnel. Kerüljük a szabadtéri sportokat, de a kemény fizikai munkát is. Nem minden esetben lehet, szeretnénk lemondani a kirándulásokról, de próbáljuk meg minimalizálni, ha nagyon kellemetlenek a tüneteink. Jobban fogjuk magunkat érezni, ha elkerüljük a polleneket.

Lakásban használhatunk klímát is, mert ez megszűri a polleneket, s mivel mellette nem kell kinyitni az ablakot, így újabbak sem fognak bekerülni a szobába. Az autóban is kapcsoljuk be a klímát, ha van rá módunk. A gyakori hajmosás is egy jó módszer, mert így kimoshatjuk belőle a zavaró polleneket. Esetleg kérjük meg családunkat is, hogy ők is kövessék ezt a módszert, még akkor is, ha ők nem érzékenyek. Nyaralásnál is vegyük figyelembe a pollenjelentéseket, mert amerre alacsonyabb, arra felé nézelődjünk inkább.

Ételek allergiára

Miért kell egyes ételeket kerülni?
Azért, mert vannak olyan termékek, amik hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek, mint a parlagfűpollen. Sok esetben a szervezet nem tud különbséget tenni, s ugyanúgy reagál ezekre, mintha virágpor lenne, s allergiás reakciót fog kiváltani.
Léteznek egyes hozzávalók, amik csökkenthetik a parlagfű allergiának a tüneteit. A húsokból szinte minden ajánlott: szárnyas, disznó, marha, és a vadhúsok is. A halakat és egyéb tengeri élőlényeket inkább kerüljük, ha lehet.

A tejtermékeknél már bonyolultabb a helyzet. Csak krémsajtokat fogyasszanak a parlagfűre érzékenyek, és a tejeskávét, cappuccinot, tejet is kerüljék, ha nagyon szeretik, akkor is csak napi egy pohárral igyanak ilyet. A joghurtokkal is óvatosan kell bánni, azok a legjobbak, amik olyan gyümölcsből készültek, amik megengedettek.

A gabonaféléknél minden megengedett, így az ezekből készült zsömle, kenyér, vagy sütemények is szabadon fogyaszthatóak. Gyümölcsök közül csakis a barackot, a szilvát, a meggyet, cseresznyét, málnát, almát, körtét, ribizlit szabad megenni. Ezek akár süteményben, gyümölcslében is ajánlottak.

A zöldségek tárháza is elég széles, mindenki találhat olyat, amit szeret, s az allergia ellenére nyugodt szívvel fogyaszthat. Ilyen a burgonya, a káposzta, a hagyma, a karfiol, a répa, a retek, a saláta, a gomba, és a szója is.

Ajánlott egész évben követni ezt a diétát, de a virágzás alatt mindenképpen. Sajnos ezeknél a praktikáknál többet nem igen tehetünk. Keressük még fel orvosunkat, s kérjünk tőle tanácsot, és valamilyen gyógyszert, amikkel enyhíthetjük a tüneteket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását