2024. április 28. - Valéria

Hogyan aludjak ebben a hőségben? Az orvos válaszol

Minden embert megvisel ez a meleg, de a legrosszabb az benne, hogy aludni sem tudunk. Napról-napra fáradtabban pedig senki sem tud dolgozni. A HírExtra felkereste Dr. Várszegi Mária alvásszakértőt, hogy segítsen nekünk álomba szenderülni.
2009. július 18. szombat 18:30 - Kővári Adrienn
Beköszöntött az igazi nyári kánikula, ami ellen jóformán semmivel sem lehet védekezni. Beszerelhetünk különféle klímákat, felvásárolhatunk ventilátorokat, de ezek sem tudnak mindig segíteni. A legnehezebbek az éjszakák, a fülledt melegben még aludni sem tud rendesen az ember.

Mit is tehetünk ez ellen? Hiszen hiába alszunk ruha, és takaró nélkül, valahogy még ez sem enyhíti a forróságot.

A HírExtra felkereste Dr. Várszegi Mária alvásszakértőt, hogy adjon egy-két praktikus tanácsot ezekkel a nehéz napokkal kapcsolatban.

Nagy meleg, és álmatlanság

Sokan tapasztalták már, hogy a tikkasztó hőségben sokkal nehezebben alszanak el. Hiába vagyunk fáradtak, mégis nehezen jön az álom a szemünkre. Ha sikerül is elaludnunk, sok esetben felébredünk az éjszaka közepén. Mit lehet ilyenkor tenni?

Dr. Várszegi Mária fontosnak tartja, hogy meglegyen a napi folyadékmennyiségünk. Ami akár négy liter vizet is jelenthet ebben a melegben. Emellett lefekvés előtt szellőztessük át a szobát, vagy akár az egész lakást is. Tanácsos ilyenkor vékonyabb takarót használni, esetleg egy plédet, vagy semmit se. „Mindig legyen egy kis folyadék az ágyunk mellett, hogy ha éjszaka felébredünk, akkor is tudjunk inni egy kis friss vizet. Próbáljuk megtartani a biológiai egyensúlyunkat, talán akkor könnyebben fog menni majd az alvás” – tanácsolta a doktornő.

De mi van akkor, ha már ez sem segít? „Ha már nagyon nem tudunk aludni, akkor gyenge altatókkal megpróbálkozhatunk, de mindenképp olyanokkal, amik enyhék, hogy semmiképp se szokjunk rá” – tette még hozzá dr. Várszegi Mária, de hangsúlyozta, hogy csakis a végső esetben nyúljunk ehhez a megoldáshoz, mert amúgy nem egészséges.

Nem feltétlenül csak a meleg miatt nem tudunk aludni. Ez nem csak a nyárra lehet jellemző, mert ha valaki túl stresszes, ideges, akkor sokkal rosszabbul alszik, mint mások. Ha erre még rájön ez a mostani hőség, akkor még nehezebb lesz. Ezért is függ nagyon attól az alvás, hogy milyen életvitelt folytatunk.

Nyáron több alvásra lenne szükségünk?

Sokan hitetik azt, hogy mivel a nyár egy nagyon megterhelő hónap, hiszen a melegben sokkal hamarabb elfárad az ember, így esetleg több pihenésre is lenne szüksége. Alvás terén nem így van, nem kell a meleg hónapokban többet aludnunk, mert erre mindig egyformán szükségünk van.

„A megfelelő alvást nem a mennyisége határozza meg, hanem a szerkezete. Ez minden korosztályban más számot takar. A szerkezet alatt azt kell érteni, hogy meglegyen az alvás normális felépítése: felületes alvás, mély alvás, felületes alvás, álom periódus. Ez 90 perc, és ennek kell ismétlődnie az éjszaka folyamán. Egy átlagos fiatalnál, vagy egy középkorú felnőttnél ötször, de a korral ez a szám csökken. A szerkezet a fontos, hogy az mindig meglegyen” – mesélte a megfelelő alvás felépítését a doktornő.

Becsap minket a klíma

Sok ember ragaszkodik a különböző légkondicionáló szerkezetekhez még este is, pedig ezek nem feltétlenül túl jók. A ventilátor túl hangos, és zavaró tud lenni ahhoz, hogy éjszaka is menjen

A klímával is van egy kicsi probléma. „Attól még, hogy a szoba hőmérséklete néhány fokot csökkent, az egy szubjektív élmény, valaki szereti, valaki meg nem. A kánikulában az az igazán veszélyes, hogy a külső levegőnek más az ionizációja, s a klíma ezt nem szünteti meg. Úgy érezzük, hogy komfortosabbak vagyunk, hiszen lehűl a szoba levegője, de valójában ugyanúgy izzadunk a klíma mellett is” – mesélte dr. Várszegi Mária.

Aludjunk, amikor csak tudunk!

Ha éppen a délután folyamán tőr ránk az álmosság, akkor nyugodtan engedjünk a csábításnak, már ha módunk van rá. Bármilyen pihenés jól jöhet ilyenkor a fáradt testünknek, és segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot. Zuhanyozzunk a nap folyamán minél többször, mert egy nem túl meleg, de nem is túl hideg fürdő sokat segíthet.

„Gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig. Ezeket direkt azért találták ki, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen” – tette még hozzá a doktornő.

Az biztos, hogy néha nekünk is jól jönne egy ehhez hasonló pihenő idő. Ha még erre várnunk is kell, abban biztosak lehetünk, hogy ez a forróság sem fog sokáig tartani. Hamar eljön majd a hűvös ősz, meg a hideg tél, s majd akkor meg az lesz a baj, hogy a lehűlt levegő jégkockát csinál a lakásunkból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását