2020. február 17. - Donát

Hoppá! A belügynek ki kell adni az adatokat

A nyilvánosságra tartozik, hogy hányan létesítettek lakcímet és jutottak így választójoghoz a 2018-as országgyűlési választást megelőzően, mondta ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) által a Belügyminisztériumtól (BM) kikért adatok kiadásához kapcsolódó perben a bíróság. A TASZ 2019-ben is folytatja a választási jogi tevékenységét: frissíti a valasztasz.hu tartalmait, választási jogi képzéseket tart országszerte és forródrótot üzemeltet.
2019. március 29. péntek 13:49 - HírExtra
 
A TASZ és a PC közösen igényelt adatokat a Belügyminisztériumtól (BM), hogy kiderítse, közvetlenül az országgyűlési választást megelőzően hányan létesítettek Magyarországon lakcímet. Ahogy ezt akkor is megírták, ezekből a közérdekű adatokból lehetne arra következtetni, hogy történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések, amelyek befolyásolhatták a 2018-as országgyűlési választást. A Belügyminisztérium akkor megtagadta a válaszadást, ezért a két szervezet bírósághoz fordult, hogy elérje a közérdekű adatok kiadását.

Tegnap az elsőfokú bíróság kötelezte a BM-et az adatok kiadására. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora méreteket öltött a választás eredményének befolyásolására irányuló lakcímbejelentés.

A TASZ 2019-ben is folytatja a Választási Jogi Programját, amelynek keretében kiegészíti és megújítja a valasztasz.tasz.hu oldalt az európai parlamenti (EP) és az önkormányzati választásokra vonatkozó anyagokkal. Ezen a választópolgárok, az újságírók és az önkormányzati választáson jelöltként indulni tervezők minden szükséges információt és jogi segítséget megtalálnak a választáson való aktív részvételhez. A TASZ jogsegélyt nyújt a hozzá forduló választópolgároknak és jelölteknek, jelölő szervezeteknek, forródrótot indít, mely a 06 30 757 2055-ös telefonszámon érhető el. Az EP választás napjáig országszerte képzéseket szervez, hogy a választási eljárás érthető és átlátható legyen minél több állampolgár számára. Mindemellett pedig monitorozza a választási szervek és az eljáró bíróságok választással kapcsolatos tevékenységét.

A valasztasz.tasz.hu látogatói többek között ahhoz kaphatnak tippeket, hogyan léphetnek fel a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen, mit tehetnek, ha visszaélnek az aláírásgyűjtéshez megadott adataikkal, milyen jogaik vannak egy választási gyűlésen vagy hogyan lehetnek szavazatszámláló bizottsági tagok.

“A bíróság mostani döntése lehetővé teszi, hogy tisztábban lássunk azzal kapcsolatban, hogyan is zajlanak valójában Magyarországon a választások. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a választópolgárok tájékozódhassanak a jogaikról és a polgárokkal közösen fellépünk a jogsértésekkel és csalásokkal szemben.” -- mondta Szabó Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője.
Forrás: TASZ
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását