2024. május 3. - Tímea, Irma

Ha nem szerveznék ki a parkolást, ihatnánk este is a Terézvárosban? I.

Rendkívül érdekes fejlemények láttak napvilágot a Szabad Európa Társaság rendezvényén, ahol azt boncolgatták, miért rossz a terézvárosi alkoholtilalom. Az egésznek a Centrum kft.-hez van köze?
2009. július 31. péntek 08:29 - Pásztor Balázs
Tények

A Szabad Európa Társaság (SZET) egy közügyekkel foglalkozó civil szervezet, amelynek célja az, hogy hasznos, Európában már működő programokat, elveket és eljárásokat hozzon be Magyarországra, ezzel fejlesztve az országot. Havi összeüléseikben mindig egy adott téma körül filozofálnak, hoznak európai példákat - és ötleteik néha meghallgatásra is találnak. Jelenleg a sokat vitatott terézvárosi alkoholtilalmat vették górcső alá, amelynek végén érdekes dolog történt.

A rendeletet a Marketing Centrum által végzett felmérés szerint az emberek 83 százaléka ellenzi - köztük az idősök 65 százaléka is. Szerdán a szeptember előtti utolsó képviselői ülésen - miután egyeztettek az érintettekkel - a képviselők úgy döntöttek, hogy a szeptember elsején hatályba lépő rendeletet szeptember 10-ig (az első ülésnapig) felfüggesztik, ott pedig kitolják az érvénybe lépésének határidejét október 28-ra. Addig van idejük az érintetteknek egy alternatív javaslatot kidolgozni, és azt elfogadtatni a képviselőkkel.

Kerekasztal

Üzenetek a polgármesternek
A SZET honlapján, az ellenzés mellett, nevet felvállalva lehet üzenni a testületnek az intézkedés kapcsán. Mazsoláztunk közöttük kicsit, íme az eredmény:

„A Lonely Planet szerint az különbözteti meg Budapestet Prágától, hogy fiatalos, pezsgő éjszakai élet varja az idelátogató turistákat...”

„Éppen a kormány azon van, hogy segítse a vállalkozókat. Önök meg szó szerint szarnak az egészbe, és tönkreteszik a vállalkozókat.”

„Tisztelt Polgármester Úr! nem tudom, hogy mégis még hány munkanélkülivel szeretné növelni a statisztikát!"

„Nyilván fiatalokat kell elűzni a városból - a nyugdíjasokból pont jól megél, elvégre miattuk termeli Budapest az ország GDP-jének nagy részét. Felelős politikus egyszerűen nem dönthet ilyen bután...”

„VI. kerületi választópolgárként büntetni fogom azt a vezetői attitűdöt, hogy ha valamit nem tudok kezelni, akkor azt egyszerűen betiltom.”

„Most készülök odaköltözni. Oszt majd megyek szavazni. Csak úgy mondom...”
„Állítsátok meg Terézvárost!”

„A III.kerületiek, de legfőképp a Római-parti vendéglátósok nevében is üdvözöljük intézkedésüket! Egy apró kiegészítésre kérnénk még, ha lehet 10 óra után ingyenes buszjáratokkal könnyítsék meg a szórakozni vágyó közönség eljutását a III.kerületbe, a Római-partra.”

„Csak arra kérném GONDOLKODJON! Nem kell hozzá túl sok ész, bízzon magában menni fog és hamar rájön, hogy rossz az irány. Kérjen bocsánatot, nem ciki!”
A SZET és hallgatósága a Szimplakert teraszán gyűlt össze szerdán este hétkor, hogy megvitassák, miért is jó az országnak az, hogy lehet inni este tíz után a belvárosban. Az estét a SZET weboldalára érkezett kommentek felolvasásával kezdték (lásd keretes írásunkat), majd kerekasztal-beszélgetés formájában szólaltatták meg Kovács Pétert, a Kuplung (szórakozóhely- a szerk.) vezetőjét, Német Bálintot, a kávéházak.hu alapítóját, Réz András esztétát, valamint Róna Andrást, a Broadway Egyesületet és más vendéglőket képviselő jogászt.

Mit gondolsz a rendeletről?

Kovács: Nem sok jót. Ellehetetleníti a működésünket. Nem tudunk mit tenni - és nem tudok mit mondani sem.

Német: Egy közép-európai város olyan élménnyel szolgál egy turistának, aminek igenis része az esti kocsmázás, az éttermek. Ezért jönnek ide az emberek. Ha ezt elveszik, akkor kell adni helyette valami mást - például Terézváros lehetne a babakocsik városa - de ez így nem megy. Gazdaságilag se működik.

Réz: Fel vagyok háborodva. Amit tulajdonképpen felszámolni akarnak ennek a kerületnek a mutyizós képviselői, az a közösség. Attól vagyunk világváros, hogy az emberek itt megszólítják egymást, és összejárnak. A tilalom azt jelenti, hogy írmagja se maradna ezeknek a társaságoknak.

Róna: Nincs egyetlen jogilag értelmezhető mondata az erről szóló jogszabálynak, ráadásul egyeztetés nélkül született az egész.

Külföldön hogy megy ez?

Kovács: A romkocsma-kultúra kialakulása óriási dolog volt, ami felvitte Budapest presztízsét. A világ nagyvárosaiban is vannak ilyen negyedek és nyereségesen működnek.

Német:
Külföldön a kerületek támogatják az ilyen városrészeket, és harcolnak azért, hogy náluk legyen és ne máshol. A régióban a legszigorúbb szabályozás Bécsben van (rengeteg ott az idős), ott hajnali kettőkor van záróra.

Réz:
Vannak falusias fővárosok, amik nem világvárosok - Budapest nem ilyen. De a világon szinte mindenhol úgy gondolják, hogy kell egy kis pezsgés, szorgalmazzák az éjszakai életet - úgy tűnik ez alól egyedüli kivételt Budapest jelenti.

Róna: Verók István polgármester szerint Terézváros nem Soho. Rövid válaszom: De az!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását