2024. április 28. - Valéria

A tavak és nem az óceánok voltak az élet bölcsői?

A közkeletű elméletek szerint az első állatok az óceánban fejlődtek ki, de amerikai kutatók szerint, akik ősi kőzeteket tanulmányoztak Kína déli részén, a tavak teremtettek kedvező létfeltételeket a soksejtű állati élet kialakulására.
2009. július 29. szerda 06:28 - HírExtra
Hárommilliárd éven át az egysejtű létformák, olyanok, mint a baktériumok, népesítették be bolygónkat. Az első többsejtű szervezetek körülbelül 600 millió évvel ezelőtt jelentek meg - olvasható a LiveScience tudományos portálon(http://www.livescience.com).

A legrégebbi ismert állati fosszíliára a Kína déli részén lévő ősi kőzetrétegben, az úgynevezett Tousanto (Doushantuo) formációban bukkantak. E fosszíliák között egyetlenegy felnőtt lényt sem találtak, a kövületek többsége mikroszkopikus embrió volt.

"Az első szokatlan leletünk ebben a régióban egy bizonyos agyagásvány, szmektit bőséges előfordulása. Az ilyen korú kőzetekben általában azt tapasztaljuk, hogy a szmektit más agyagásvánnyá alakul át. Dél-Kínában nem észleltük a szmektit eme átalakulását. A kőzetnek viszont olyan specifikus a vegyi összetétele, amelynek kialakulásához különleges vízi feltételek szükségesek. Ilyen feltételek általában a sós, alkalikus tavakban találhatók" - magyarázta Tom Brostow, a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója.

Az amerikai kutatók több száz kőzetmintát gyűjtöttek össze különböző helyszínekről Dél-Kínában. Az összes vizsgálat azt bizonyította, hogy ezek nem tengeri üledékek.
"Szmektitet csupán néhány helyen találtunk, s nem mindenütt, ahogy ez elvárható lenne tengeri üledék esetében. Mindent egybevetve azt kell mondanunk, hogy ezek a lények tavakban éltek" - hangsúlyozta Tom Bristow.

Martin Kennedy, a Kaliforniai Egyetem geológusa szerint a tavak földtörténetileg rövid ideig maradnak fenn, nem biztosítanak olyan állandó közeget, mint az óceánok. Ezért olyan meglepő, hogy az első állati létformák a tavakban fejlődtek ki.

Hozzátette: előfordulhat, hogy a későbbiekben a mostani leleteknél idősebb kövületekre bukkannak tengeri üledékben.

Akárhogyan is történt, az állati létformák megtanultak alkalmazkodni a gyorsan változó tavi környezethez.

"Ez azt jelenti, hogy evolúciós válaszaik sokkal gyorsabbak voltak, mint eddig feltételeztük, s a legkorábbi állati életformák az elképzeltnél lényegesen sokszínűbbek voltak" - mondta Martin Kennedy.

Amennyiben az első állati szervezetek a tavakban fejlődtek ki, a kutatók szerint ebben a környezetben evolúciójukat a víznek a tengerekkel szembeni dúsabb oxigéntartama segíthette.

"Az elméletek szerint az állatok evolúcióját elősegítette, hogy ebben az időben szaporodott fel az oxigén koncentrációja a légkörben. Lehetséges, hogy elsőként ebből a folyamatból a tavak profitáltak, amelyek lényegesen sekélyebbek, mint az óceánok, így könnyebben szaporodik fel bennük az oxigén" - mutatott rá Martin Kennedy.
A kutatók vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legutóbbi számában számolnak be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását