2024. május 23. - Dezső

Klapka katonái és a genius loci

Új zenés darab, a Takács Tibor Klapka katonái című regényéből írt musical ősbemutatóját tartja pénteken a Magyarock Dalszínház társulata Komáromban, három nappal a regényt indító csata 160. évfordulója előtt - közölte az MTI-vel hétfőn a színház.
2009. július 27. hétfő 19:05 - HírExtra
Vizeli Csaba produkciós vezető a feldolgozás kezdetén teljes egészében zenében és énekben megszólaló művet tervezett, végül prózai és zenés részeket egyaránt tartalmazó mű született. Zeneileg rockzenei motívumokat vettek alapul, melyet szimfonikus dallamok is kiegészítenek.

A főszereplők közül Haynau és Klapka megformálói, Makrai Pál és Földes Tamás személye azonnal eldőlt. A Magyarock Dalszínház társulatát erősíti még a Győri Színház művésze, Forgács Péter, az Aranyember felfedezettje, Bodnár Vivien és a népszerű opera-rock tenor, Gerdesits Ferenc.

A musicalben 26 dal hallható, közöttük hosszabb-rövidebb prózai betétek is elhangzanak. Az előadást eredetileg a regényben is helyszínként szereplő Monostori-erődbe tervezte a társulat, ezt azonban egy filmforgatás miatt meg kellett változtatniuk, így került a Városháza előtti térre a produkció, ahol az épület "élő díszletként" is felhasználják a darabban.

A musicalt Koltay Gábor rendezi, aki több korábbi együttműködés után első ízben jegyzi a Magyarock Dalszínház saját produkcióját. A jelmezeket Kemenes Fanni tervezte.

Az ősbemutatón Klapka György honvédtábornoknak, Komárom egykori védőjének ma élő rokona és a regény írója is megjelenik. A szabadtéri premier után a tervek szerint októberben kőszínházi bemutatóra is sor kerül, amikorra az előadás teljes hangfelvétele is megvásárolható lesz. Emellett országos turnét tervez a produkció.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását