2024. április 29. - Péter

Környezettudatoságra nevelnek

A magyar lakosságnak alig egyharmada viselkedik környezettudatos módon, kevesen törődnek a szelektív hulladékgyűjtéssel, a környezetterhelés csökkentésével.
2009. július 25. szombat 07:09 - HírExtra
Aggasztó az érdektelenség, amin változtatnunk kellene - tette hozzá, megjegyezve, hogy a kampányok révén sokak figyelmét tudják felhívni a környezettudatos viselkedésre. Élenjár a kampányok szervezésében például az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, amely a Vidám doboznapok akciókat is elindította.

Az államtitkár elmondta, hogy a papír italos kartonoknak, dobozoknak mindössze 11-12 százalékát juttatják vissza újrahasznosításra a fogyasztók.

Czaun János, Veszprém alpolgármestere, az Észak-balatoni Térség Regionális Szilárdhulladék-kezelési Társulásának elnöke elmondta, hogy a szaktárca és a társulás pénzügyi támogatással segíti elő a doboznapok sikerét, s az italos dobozokat gyűjtő családok jelentős kedvezménnyel mehetnek be a veszprémi állatkertbe.

Közlése szerint évente mintegy 120 ezer tonnányi hulladékot gyűjtenek a társulás 158 településén 300 ezer lakostól, további 30 ezer tonnányit pedig szelektíven szednek össze. Rámutatott, hogy jövőre 400 darab szelektív hulladékgyűjtő szigetet létesítenek a 158 településen, s mint mondta: a házaknál elvégezhető szelektív hulladékgyűjtést is megoldják 2012-ig.

Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy remélhetően országos akcióvá terebélyesedik a Vidám doboznapok elnevezésű programjuk. A cél nyilvánvaló: minél több italos kartont összegyűjteni és újra hasznosítani - mondta. Rámutatott, hogy Veszprém már eddig is élenjárt az italos kartonok gyűjtésében - havonta mintegy kéttonnányi gyűjtenek össze a városban -, de még ennél is többre lennének képesek a lakosok. Szavai szerint Magyarországon 5-6 millió embernek van lehetősége a hulladék szelektív gyűjtésére, ezzel szemben ezt csupán 1,5 milliónyian teszik meg.

Török László, a veszprémi állatkert igazgatója arról beszélt, hogy az első száz család, amelyik tíz darab egyliteres üdítődobozt összegyűjt, a 3600 forintos családi jegy helyett mindössze ezer forintért látogathatja az állatkertet az akció ideje alatt, július 24-26. között. Ha a család nem három tagú, tehát egynél több gyermek van, akkor a többi gyermeknek nem 400, hanem csak 200 forintos kiegészítő jegyet kell venni - tette hozzá.
A környezetvédelmi akció pénteken, szombaton és vasárnap zajlik Veszprémben. Az italos dobozok gyűjtőit az állatkert előtti téren várják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

egymozdulat
2009. augusztus 12. 16:10
Valóban aggasztó az érdektelenség:(
Klasszak ezek az akciók, de a valódi cél az lenne, ha az emberek a mindennapjaikba építenék be az eseményeken hallottakat.
Szerencsére vannak weboldalak, amelyek mindig elérhetőek és ahol tájékozódhatunk, hogy mit kell tenni a mindennapokban!:)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását