2024. május 19. - Ivó, Milán

Moon-hoax - „Kis lépés az embernek, nagy lépés nekünk, jenkiknek...”

Ha ruszkik orrhosszal előttünk járnak a galaxis, űr, és/vagy hold témában, akkor illik valami ötletessel előrukkolni, főleg ha ilyen állat zászlója van valakinek, mint nekünk; csillagok, „árpádsáv”...
2009. július 22. szerda 11:29 - Balogh Richárd
Július 20.-án ünnepeljük a Holdra szállást, most, 2009-ben negyvenedszer; ekkor történt, hogy az egész rövid idő alatt a pattintott kövektől a kvarcóráig eljutó, egész kreatív majom-faj, a legközelebbi bolygószerű égi képződményre küldte a „darwinista isten” fiát. Vagy mégsem?

Space Race

Az amerikai-orosz ellentét igen elnyűtt téma; „Rocky Balboa vs, Ivan Drago”. Nincs színtér, ahol a két nagyhatalom nem ütközött volna meg, a harcmezők kivételével. A puhatolózó elvi, és technológiai háború földön-vízen-lebegőben folyt, majd elhagyta a sztratoszférát.

A USA nem igen nézte jó szemmel, hogy a szovjetek milyen tempóban haladnak, már ami az űrkutatást illeti; a vörösök már 1961-ben orbitális pályára állították a kiváló oroszt, hazafit, elvtársat, Jurij Gagarin-t. Az amerikai sodró erejű közhangulat - „összamerikai, meglehetősen kétségbeesett múúú” - egy dologért kiáltott, amit egyenesen Kennedy-nek címeztek; „az űrben is az oroszok előtt kell járni!”  Szóval nagy volt a nyomás, gyorsan ötletelni kellett; az illetékesek pedig azonnal összedugták a fejüket.

Hamar világossá vállt, hogy csak egy jól kivitelezett, bravúros manőverrel sikerülhet bevágni az elvtársak elé; mondjuk Holdra szállni... A terv napvilágot látott, majd sok millió amerikai dollár beleölésével formát is öltött: megszületett az Apollo-program.

A történet hátralévő részét már mindenki ismeri; volt egy Apollo-11 néven futó űrhajó, egy Neil Armstrong nevezetű, meglehetősen szerencsés homo sapiens, és voltak filmkockák holdbéli tájakról, lábnyom a hold felszínén, amerikai zászló...sok-sok dolog, ami bizonyítja az akció sikerét. Milliószor látott jelenetek, fotók, melyeket egyesek „túlságosan jól megnéztek”...

A Hitetlenek

Az összeesküvés elméletek baromi közkedveltek az emberek körében; érdekesek, talán egyszer az életben 2 percig el is gondolkodunk a dolgon - de esélyes, hogy valamennyi igazságalapjuk is van az alternatív elgondolásoknak. Vagy talán megint csak egyesek fantáziája indult meg?

A úgynevezett „moon-hoax” összeesküvés elmélet hívei egész egyszerűen tagadják, hogy az ember megvetette lábát a Holdon, vagy legalábbis nem az 1969-es évre datálják a szenzáció-kategóriás esetet. Az egész elméletet ellentmondásos, különös, állítólagosan félresikerült fotók részleteire alapozzák, amely legalább akkora ötlet, mint amekkora baromság. Az esély 50-50, de inkább 40-60; hisz ki tudja mi okozta éppen azt a fotó hibát; a „sötét anyag”? A kis fehér törpék, és a megengedett tágulási sebességet meghaladó világmindenség? Vagy éppen egy figyelmetlen színpadépítő? A kérdés - nagyjából - nyitott.

Az igazság itt, nem odaát

A „kamu holdraszállás” hívői általában 3-4 „szembetűnő” jelre hivatkoznak, amikor igazukat próbálják alátámasztani.

A képeken a vígan lobogó zászló tényleg egy pillanatra elgondolkodtatja az embert - a légkör nélküli Holdon ez képtelenségnek bizonyulhat. A magyarázat szerint, az űrhajósok egy vízszintes merevítőrudat is magukkal vittek, mellyel a zászló lobogását kívánták „szemléltetni” - mert ugye elképzelhetetlen egy nem lobogó amerikai zászló... A zászló textúrája sem igazán változik, szálló port sem látni, ami „fake hold szél”-re utalna.

Ezen kívül sokszor jönnek még a nem megfelelő módon vetülő árnyékokkal, a „mindig ugyanolyan” háttérrel, és az egyik sziklán látható C- betűvel – a C betű nem éppen egy bonyolult forma, amit a természet ne tudna kialakítani.

Láthatjuk, hogy „moon-hoax” elmélet bizonyítékai meglehetősen gyenge lábakon állnak.
Az Apollo 11 expedíciója mellett, Gagarin föld körüli pályára állásának is voltak hitetlenkedői, az egész űrutazást már a kezdetekkor bemocskolta a politika. Nem újdonság, hogy emberek egy része szkeptikusan szemlél mindent, ami csak érintőlegesen is köthető az „irányító rendszerhez”.

Mindkét versenyzőről eltudunk képzelni egy ilyen monumentális „kamu” kivitelezését...de pillanatnyilag erősebbek az érvek, és bizonyítékok, melyek a sikeres expedíciót támasztják alá. „Elég csak megnézni a volt-űrhajósok arcát, mikor űrbéli élményeikről beszélnek.” Talán mind nagyszerű színészek, és ha „moon hoax” mégis valahogy igaz, akkor Oscar jár a készítőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását