2024. április 29. - Péter

Megmentették az indiai holdszondát

Indiai tudósoknak az utolsó pillanatban sikerült megmenteniük a Hold körül keringő szondájukat, amely egy műszerhiba miatt került túlságosan közel az égitest felszínéhez.
2009. július 18. szombat 08:52 - HírExtra
Az ázsiai ország 2008. október 1-jén bocsátotta fel a Chandrayaan-1 szondát, amellyel India csatlakozott a Hold-expedíciót indító országok közé.

Az űreszközről azonban május 16-án leszakadt egy fontos műszer, az úgynevezett csillagszenzor, amely műhold tájolását segíti - mondta Madhavan Nair, az indiai űrkutatási hivatal (ISRO) vezetője.

A csillagszenzor segítségével úgy lehet pozícionálni a műholdat, hogy a kamerák, és az egyéb rögzítő berendezések folyamatosan a Hold felé nézzenek.

Az ISRO tudósainak a műhold giroszkópjának elindításával sikerült megmenteniük a 80 millió dolláros (15,6 milliárd forintos) eszközt, amelyet egy hét alatt navigáltak vissza a megfelelő pályára.

"A műhold élettartamát nem rövidíti le az irányítását segítő műszer hiánya" - mondta Madhavan, hozzátéve, hogy 90 százalékát már teljesítették a két évre tervezett küldetésnek.

Egy korábbi beszámoló szerint a Chandrayaan-1 szonda közel állt ahhoz, hogy túlmelegedjen, miután az elveszett műszer miatt 100 kilométeres magasságra süllyedt.

India azt tervezi, hogy 2011-ben holdjárót is küld a Holdra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását