2024. május 17. - Paszkál

Soha nem lesz rend Hondurasban?

Kudarcba fulladt vasárnap Oscar Arias Costa Rica-i elnök közvetítése a hondurasi válságban, miután a tegucigalpai ideiglenes kormányzat elutasította Manuel Zelaya elűzött elnök visszatérését.
2009. július 20. hétfő 10:01 - HírExtra
A hatalomból és az országból június 28-án elűzött Zelaya küldöttsége közölte, befejezettnek tekinti a közvetítést. Oscar Arias újabb háromnapos határidőt kért a felektől a tárgyalások folytatására.A rendezési tervnek Zelaya visszatérésére vonatkozó pontja elfogadhatatlan - közölte a Nobel-békedíjas Costa Rica-i elnökkel a Robert Micheletti ideiglenes hondurasi államfőt képviselő küldöttség vezetője, Carlos Lopez a San Joséban tartott második tárgyalási nap végén. A javaslat első pontja szerint Manuel Zelaya elnökként térne vissza Hondurasba.

A Micheletti-tábor előzőleg közölte: Zelaya visszatérhet, de csak azért, hogy bíróság elé álljon. Az elűzött elnököt többek között hazaárulással vádolják. Oscar Arias újabb háromnapos határidőt kért a felektől, amely alatt feszítettebb tempóban dolgoznának, hogy kiderüljön, "lehetséges-e a megállapodás a szemben álló felek között az esetleges polgárháború és a vérfürdő elkerülésére".

A nemzetközi közösség által támogatott Arias-javaslat szerint Zelayának le kell mondania az elnöki mandátum meghosszabbítását célzó alkotmánymódosításról tartandó népszavazásról. A hondurasi hadsereg június 28-án tartóztatta le és küldte száműzetésbe Costa Ricába a baloldali elnököt az államfői mandátum meghosszabbítását célzó alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vitában. Néhány órával később a hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől Zelayát, és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját.

A baloldali Zelayát 2005-ben választották meg egyszeri, nem megújítható négyéves mandátummal. A Reutersnek adott telefoninterjúban Zeleya közölte, senki sem tudja megakadályozni, hogy visszatérjen Hondurasba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását