2024. május 17. - Paszkál

Visszatérhet-e az elnök?

Manuel Zelaya elűzött hondurasi elnök szombaton közölte: elfogadja Oscar Arias Costa Rica-i elnöknek a hatalommegosztásra vonatkozó javaslatát, és napokon belül visszatér Hondurasba, a hondurasi ideiglenes kormányzat azonban elutasította Zelaya visszatérését.
2009. július 19. vasárnap 11:23 - HírExtra
A hondurasi válságban közvetítő Nobel-békedíjas Costa Rica-i államfő azt javasolta: hozzanak létre nemzeti egységkormányt, a június 28-án államcsínnyel a hatalomból eltávolított Manuel Zelaya térjen vissza és mandátuma lejártáig - 2010 januárjáig - lássa el tisztségét, írjanak ki előrehozott elnökválasztásokat és hirdessenek általános közkegyelmet.

Zelaya, aki a puccs óta a szomszédos Nicaraguában tartózkodik, támogatta a hondurasi válság megoldásában közvetítők javasolta egységkormány létrehozását. A Radio Globo hondurasi rádiónak adott interjúban azt is bejelentette, hogy a következő napokban visszatér országába, annak ellenére, hogy az ideiglenes kormányzat figyelmeztette: visszatérése esetén őrizetbe veszik.

A hondurasi válságban közvetítő Costa Rica-i elnök a szombaton San Joséban kezdődött újabb tárgyalási fordulón hétpontos javaslatot nyújtott be. Ebben Manuel Zelaya visszatérésén és a valamennyi politikai párt részvételével létrehozandó nemzeti egységkormányon túl általános politikai amnesztia kihirdetését javasolja, és felszólítja Zelayát: mondjon le az elnöki megbízatás időtartamának meghosszabbításáról tartandó népszavazásról.

Az elűzött elnök egyik tanácsadója Tegucigalpából telefonon viszont azt mondta, Zelaya nem egyezik bele, hogy a puccsban részt vevő vezetők helyet kapjanak az új egységkormányban.

A hondurasi ideiglenes kormányzat elutasítja a javaslatot - közölte Tegucigalpában Mario Saldana, az ideiglenes elnök, Robert Micheletti hivatalának szóvivője.

A hondurasi hadsereget a legmagasabb riadókészültségbe helyezték és erősítést vezényeltek Olancho megyébe, ahol Zelaya birtoka van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását