2024. április 29. - Péter

A váltás gatyára várnak az űrben

Türelmetlenül várják a Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói az Endeavour űrrepülőgépet, amely hatodszori nekifutásra indult útnak csütörtökre virradóra.
2009. július 16. csütörtök 21:25 - HírExtra
A sikeres startnak legjobban a japán Vakata Koicsi örül, aki a hónap végén visszaindul a Földre. Vakata márciusban indult a világűrbe, és már egy hónapja "túlórázik", az Endeavour indítását ugyanis eredetileg június 13-ra tervezték.

Más űrhajósnak is nyomós oka van a türelmetlenségre. Az űrsikló ugyanis a legénységen és a berendezéseken kívül ruhaneműt is szállít az űrállomásra az amerikai legénységnek. Az űrrepülőgép késlekedése miatt az asztronauták kénytelenek voltak orosz kollégáikhoz - Gennagyij Padalkához és Roman Romanyenkóhoz - fordulni, akik készségesen megosztották velük ruhatárukat.

"Az ISS-programban részt vevő asztronautáknak csak a NASA szállít ruha- és fehérneműt, és csakis az űrsiklókon" - mondta el Alekszandr Jarov, az űrhajósok "főszabója". A NASA már nem rendel attól az orosz cégtől, amely a rendszeresen közlekedő Progressz teherűrhajók segítségével látja el a legénységet, így az amerikai űrhajósok ruhatárának kiegészítése az űrrepülőgépek ingadozó menetrendjétől függ.

Az előírás szerint az orosz űrhajósoknak háromnaponta jár egy eldobható fehérnemű, de kisebb megterhelés esetén ritkábban is válthatnak alsót.

Az amerikaiak hagyományos üzletekben vásárolnak ruhaneműt és higiéniai cikkeket az űrhajósaik számára, míg az oroszok speciálisan erre a célra tervezett ruhákat és kiegészítőket rendelnek, amelyek előállításakor maximálisan figyelembe veszik az emberi szervezet sajátosságait. Indulás előtt az űrhajósok saját maguk választják ki és rendelik meg a trikókat és kezeslábasokat szín és modell szerint.

A külföldi asztronautáknak tetszenek az orosz űrruhák. Annak idején Claudie André-Deshays (férjezett nevén Claudie Haigneré) francia űrhajósnő azt mondta, hogy egyetlen párizsi szalonban sem látott olyan kényelmes alsóneműt, mint amilyet Oroszországban készítettek a számára. A belga Frank De Winne, aki jelenleg is az űrállomáson dolgozik, első repülése után úgy beleszeretett kozmikus kezeslábasába, hogy később azt viselte minden földi fogadáson is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását