2024. május 14. - Bonifác

Endeavour: ismét elhalasztották az indulást

Ismét, immár ötödször halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour űrrepülőgép indítását, ezúttal is a kedvezőtlen időjárás miatt kell késleltetni az űrsikló útját.
2009. július 14. kedd 10:52 - HírExtra
A houstoni irányítóközpont a tervezett indítás előtt néhány perccel, helyi idő szerint hétfő este fújta le a startot, mert zivatarfelhők alakultak ki a floridai Cape Canaveral-i légitámaszponton lévő indítóállás közelében. Az Endeavour indulását egy hónapon belül immár ötödször halasztják. Első két alkalommal - még júniusban - a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást. Szombaton, majd vasárnap ugyancsak a rossz időjárás akadályozta meg a felbocsátást.

A NASA helyi idő szerint kedd este próbálkozik ismét az indítással, s ha ezúttal sem sikerül, akkor valószínűleg július 27-re halasztják az űrmissziót. A meteorológusok mindenesetre nem sok jót jósolnak: negyven százalékos esélyt adnak annak, hogy a kedd esti felbocsátás idején megfelelőek lesznek az időjárási körülmények.

Az űrrepülőn hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik majd a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Fő feladatuk az lesz, hogy kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását