2024. május 20. - Bernát, Felícia

Hátrányos az angol nyelvű oktatás?

Hamarosan nem használják többé az angol nyelvet a matematika- és a biológiaórákon a malajziai iskolákban, mert hivatalos indoklás szerint hátrányos helyzetbe sodorja az angolul kevésbé tudó diákokat, egyszersmind korlátozza a kisebbségi anyanyelvek gyakorlásának lehetőségét.
2009. július 13. hétfő 11:23 - HírExtra
Muhjiddin Jasszin oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy az angol nyelvű órákon elért alacsony tanulmányi eredmények miatt 2012-től visszaállítják az anyanyelvű oktatást az állami iskolákban. A döntést megelőzően politikusok és nyelvészek - főleg a többségi malájok képviseletében - tiltakoztak hónapokon át, mert úgy vélték, hogy az oktatásban hat éve bevezetett angolnyelv-használat aláássa a maláj nyelv modernizálására irányuló törekvéseket.

Az egykori brit gyarmat iskoláinak zömében régen angol nyelven folyt az oktatás. Mintegy két évtizeddel az ország 1957-es függetlenné válása után az akkori nacionalista vezetők azonban a malájt tették meg az oktatás nyelvének. 2003-ban a kormány kénytelen volt szembesülni azzal, hogy szegényes angoltudásuk miatt a malajziaiak hátrányos helyzetben vannak a nemzetközi munkaerőpiacon a szomszédos országok - például Szingapúr - munkavállalóihoz képest. Az akkori miniszterelnök, Mahathir Mohamad ezért útnak indított az angol nyelvű matematika- és biológiaoktatás programját. A többi tantárgyat továbbra is anyanyelvükön tanulták a diákok.

Maláj aktivisták nem sokkal később kifogásolni kezdték a kezdeményezést. Az oktatási miniszter szerint a vidéki területeken élő tanulók szenvedtek a legjobban, mivel angoltudásuk meglehetősen alacsony szintű volt. A jövőre nézve megígérte, hogy a diákok nyelvi képességeinek, elsősorban is angoltudásának fejlesztéséhez több tanárt alkalmaznak, és a nyelvórák számát is szaporítják.

Az országban élő kínai és indiai etnikai kisebbségek szintén elutasítóak AZ angol nyelvű oktatással szemben. Ők azt szeretnék, ha saját anyanyelvükön, vagyis mandarinul és tamilul folyna a matematika- és biológiaoktatás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását