2024. május 17. - Paszkál

780 millióért újul meg az iskola

Megújulnak 780 millió forintból az észak-borsodi Kazincbarcikán a Pollack Mihály Általános Iskola és az Árpád Fejedelem Tagiskola épületei, a város önkormányzata 500 millió forintot nyert pályázat útján a rekonstrukciókhoz, a beruházás önereje mintegy 280 millió forint.
2009. július 11. szombat 11:11 - HírExtra
Karikás Lajosné, Kazincbarcika alpolgármestere elmondta: a felújítással nemcsak az épületek és azok udvarai korszerűsödnek - és ezzel javulnak az oktatás feltételei -, hanem 37 millió forintnyi értékben szakmai feltételeket javító eszközökkel is gyarapodik az intézmény és tagiskolája.

Az alpolgármester hozzátette, hogy Kazincbarcika egyik legjelentősebb fejlesztése július második felében kezdődik, a kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében már kiválasztották. Értékelése szerint nagy szükség van a városban az oktatási intézmények felújítására, hiszen az elmúlt időszakban nem volt lehetősége a településnek arra, hogy ilyen nagy horderejű beruházásokhoz fogjon. Mint mondta, a jelenlegi hatékony gazdálkodásnak és a pályázati munkának köszönhető a siker.

Tájékoztatása szerint a 780 milliós fejlesztés során mindkét épületben olyan felújítások történnek, amelyek a teljes akadálymentesítést, az energiatakarékosságot, a modernizációt szolgálják. Kicserélik a homlokzati nyílászárókat, utólagosan hőszigetelik kívülről a falakat, illetve a lapos tetőt.

Beszámolt arról, hogy épületgépészeti megújításokra is sor kerül, korszerűsítik az elektromos hálózatot, a fűtést és a vizesblokkokat, kicserélik az épületekben a burkolatokat. A modernizációt szolgálja az alaprajzi átalakítás is: az Árpád Fejedelem Tagiskolában például új helyre kerül az orvosi szoba, a nevelői pihenő és az egyéni foglalkoztató, két szükségtanteremből pedig tánc- és kondicionálótermet hoznak létre. Mindkét helyen korszerűsödik az udvar, játszóeszközöket telepítenek, burkolják a teret, fákat ültetnek.

Akadálymentessé teszik az épületbe való bejutást, a belső térben való eligazodást is, parkolókat, kerékpártárolókat hoznak létre. Mindkét iskolaépületet alkalmassá teszik az információs és kommunikációs technológiák komplex eszközrendszerének a fogadására. Új bútorokat, szemléltető, képességfejlesztő, sport- és a művészeti oktatást segítő eszközöket szereznek be. A tanulók, a pedagógusok, a szülők várhatóan a 2010-ben induló új tanévben élvezhetik a felújítás előnyeit - mondta az alpolgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását