2024. május 21. - Konstantin

Obama: Afrika vegye kezébe a sorsát

Az Egyesült Államok első fekete bőrű elnöke szombaton Ghánában sürgette az afrikaiakat, hogy az antidemokratikus módszerek, valamint a konfliktusok és a betegségek elleni küzdelemmel vegyék kezükbe saját sorsukat.
2009. július 11. szombat 22:27 - HírExtra
Barack Obama mostani külföldi körútjának utolsó állomásán felszólította az afrikaiakat: immár ne az egykori gyarmatosítást hozzák fel magyarázatként a háborúkra, a betegségekre, az elmaradottságra, az antidemokratikus módszerekre és a korrupcióra ezen a - mint mondta - "ígéretekkel teli" kontinensen.

"Önök igenis legyőzhetik a betegségeket, véget vethetnek a konfliktusoknak, alapvetően megváltoztathatják a dolgok menetét. Igen, Önök képesek erre" - szögezte le a ghánai törvényhozók előtt mondott, nagy ünnepléssel fogadott beszédében. "Ez azonban csak akkor lehetséges, ha vállalják a felelősséget saját jövőjükért. Ez nem lesz könnyű. Ehhez időre és erőfeszítésekre van szükség. Azt azonban megígérhetem: Amerika minden szakaszban Önök mellett lesz mint partner és mint barát" - tette hozzá.

A kenyai apától származó Obama a törvényhozásban kitért arra is, hogy ereiben "afrikai vér" folyik. Ezért pontosan tudja, hogy mit tett a gyarmatosítás Afrikával. "Könnyű azonban másra mutogatni" - tette hozzá. "Nem a Nyugat a felelős a zimbabwei gazdaság utóbbi évtizedekben végbement lerombolásáért vagy a háborúkért, ahol gyerekeket soroznak be katonának" - emelte ki.

Az amerikai elnök, aki a demokratikus átmenet és a gazdasági sikerek ritka afrikai példájaként választotta körútja utolsó állomásának Ghánát, felszólította az afrikaiakat, hogy vegyék át a jó kormányzás szabályait és hagyjanak fel a brutális kormányváltások gyakorlatával, mert "Afrikának nem erős kezű politikusok, hanem erős intézmények kellenek". Jelezte azt is, hogy a haladás amerikai támogatása a demokratikus játékszabályok betartásától függ majd. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a korábbi patrónusi viszony helyett partnerséget kínál Afrikának. Ígéretet tett arra, hogy Washington - az afrikai egészségügyi rendszer megszilárdításával - a továbbiakban is támogatni fogja a betegségek elleni küzdelmet, mert a földrészen "még mindig túl sok ember hal meg gyógyítható kórokban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását