2024. május 17. - Paszkál

Fidesz: Egy felelős kormány hatna a bankokra

A Fidesz szerint egy felelős kormány nem kéri, hanem kényszeríti a bankokat, hogy a devizaárfolyamok kedvező alakulása után csökkentsék a deviza alapú hitelek törlesztőrészletét.
2009. július 9. csütörtök 13:55 - HírExtra
A szocialista politikus azt mondta, az MSZP továbbra is azt várja el a bankoktól, hogy kövessék a devizaárfolyamok mozgását, és csökkentsék az euró és svájci frank alapú hitelek törlesztőrészletét.

A fideszes politikus reagálásában kifejtette: véleménye szerint egy felelős kormány nem sajtótájékoztatón kéri meg valamire a bankokat, hanem a törvény erejével lép fel velük szemben.

Emlékeztetett arra, hogy a párt már 2007 őszén kidolgozott és a parlament elé terjesztett egy nyolc pontból álló törvénymódosítást, amely egyfajta banki fogyasztóvédelmi csomagot tartalmazott, hiszen már akkor látható volt - mondta a politikus -, hogy családok százezreinek komoly nehézséget fog okozni a hitelek törlesztése, legyen az autó-, lakáshitel vagy személyi kölcsön. Ezt a javaslatot hatszor szavazta le az MSZP-SZDSZ-kormány - jegyezte meg.

"Úgy gondoljuk, hogy a mostani javaslatok többsége valójában nem tesz komoly lépéseket annak érdekében, hogy az ügyfeleket megvédjék a bankoktól, a pénzintézetek pedig ez idáig nem tanúsítottak ügyfélbarát politikát" - közölte Koszorús László. Hozzátette: egy erős országban nem fordulhatna elő, hogy az embereket magukra hagyják, és olyan költségekkel terheljék, mint például az előtörlesztési díj vagy a szerződéskötési és -bontási díj. "Nyugaton ezeket a fogalmakat nem ismerik" - jegyezte meg.

A Fidesz említett javaslata többek között eltörölné a különböző szerződéskötésekkor fizetendő díjakat, bevezetné a kamatplafont, ami a jegybanki alapkamat háromszorosa lenne, vagy személyre szóló szerződést írna elő a bankoknak az ügyfelekkel.
Koszorús László közölte: a nyolcpontos csomagot ősszel ismét a parlament elé terjesztik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását