2024. május 14. - Bonifác

MSZP: A bankok legyenek jó kapitalisták!

Az MSZP továbbra is azt várja el a bankoktól, hogy kövessék a devizaárfolyamok mozgását, és csökkentsék az euró és svájci frank alapú hitelek törlesztőrészeletét - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. július 9. csütörtök 11:44 - HírExtra
Joggal lehet elvárni legalább az állami támogatásban részesülő pénzintézetektől, hogy dinamikusan kövessék a devizaárfolyamok mozgását, hogy ezáltal is olcsóbbak legyenek a törlesztőrészletek - közölte a politikus, megjegyezve: nemcsak a forint erősödött az elmúlt hónapokban, hanem csökkentek az alapkamatok is, azaz olcsóbban lehet megvenni a pénzt.

"Nem azt várjuk el a bankoktól, hogy jó szocialisták legyenek, hanem hogy jó kapitalisták legyenek, társadalmi felelősségvállalásuk is jelenjen meg akkor, amikor profitra törekszenek" - fogalmazott.

Török Zsolt hangsúlyozta, hogy a piacgazdaság alapvető elveibe nem kívánnak beavatkozni, de azoktól a bankoktól elvárnák a törlesztőrészletek csökkentését, amelyek évente 180-200 milliárd adóforintot kapnak kamattámogatott lakáshitelekre, vagy részesülnek a Nemzetközi Valutalaptól (IMF) és az Európai Uniótól kapott hitelekből.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy amikor tavaly év végén, az idei év elején 310-320 forint között mozgott az euró árfolyama, míg a svájci frankért 210 forintot kértek, akkor ezt a bankok rögtön ráterhelték az adósokra. Hozzátette: most, amikor erősödik a magyar nemzeti valuta, az euróért 275 forintot, a svájci frankért 180 forintot kérnek, nem csökkennek a törlesztőrészletek.

Hozzátette: 2008 novemberében még két százalék körül volt a svájci jegybanki alapkamat, jelenleg 0,25 százalék; az Európai Központi Bank által megállapított alapkamat tavaly júniusban 4,25 százalék volt, idei év januárjában két százalék, év végére a cél egy százalék. Mindez azt jelenti, csökkent a pénz beszerzésének költsége - vélekedett.

Kitért arra, hogy az MSZP szombaton elfogadott kongresszusi állásfoglalása banki magatartáskódex megalkotását szorgalmazta. Hozzátette: az MSZP szerint a bankok - egy céhhez hasonlóan - maguk dolgozhatnának ki egy olyan kódexet, amelyben az ügyfelek érdekei is érvényesülnek.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója hétfőn az MTI-nek azt mondta, a forint erősödése visszatükröződik a devizaalapú hitelek törlesztőrészleteiben. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a nemzetközi bankközi devizapiacon a forráshoz jutás költségei még nem mérséklődtek olyan mértékben, ami érdemben éreztethetné hatását a törlesztőrészletekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. július 9. 13:31
Röhejes. Az mszp itt egyet felejt el: Nem a bankok függnek a pártoktól, hanem fordítva!
Egy valami nem világos számomra: Magyarországon van JÓ KAPITALISTA? És ha szabad érdeklődnöm, KI AZ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását