2024. április 28. - Valéria

Zarándokolnak a bébisztárhoz

A nagyközönségnek is bemutatkozott a hét végén a Thaiföldön született első pandabébi.
2009. július 5. vasárnap 23:59 - HírExtra
Ezrek özönlötték el az ország északi részén fekvő Csiangmai állatkertjét szombaton, a hat hete világra jött kispanda bemutatására rendezett háromnapos nagy csinnadratta kezdetén.

Az egyelőre még névtelen pandabébi évekig tartó kísérletezés után született Kínától kölcsönkapott szülők kölykeként.

Az állatgondozók mindent megtettek, hogy a 2003 óta az állatkertben élő óriáspandapárt, Lin Huit és Csuang Csuangot párzásra ösztönözzék - még jelképes esküvőt is tartottak nekik, sőt a hímnek párzó pandákról szóló "pornóvideót" vetítettek -, ám végül is mesterséges megtermékenyítésre kényszerültek.

A május 27-én született kicsi immár két kilós és negyven centis, és gyorsan nő, naponta 6-7 dekával gyarapodik a súlya.

Ő az idei év első pandabébije a világon; a veszélyeztetett állatfaj ellései általában a júliustól szeptemberig tartó időszakra esnek.

A pandapárt Kína adta tíz év időtartamra kölcsön Thaiföldnek egy kutatási program részeként. A szerződés szerint a születendő bocsokat két éven belül Kínába kell szállítani, Szophon Damnui, az állatkert igazgatója azonban igyekszik majd alkudni.
Az óriáspanda veszélyeztetett állatfaj. Adatok szerint a természetben már csak mintegy ezer példány lelhető fel, míg állatparkokban további kb. 100 él. A kedves külsejű, bambuszon élő mackók mindenütt, így Csiangmaiban is az állatkertek látogatóinak kedvencei.

Az első thaiföldi panda elnevezésére nyilvános pályázatot hirdettek, amelyre több mint félmillió javaslat érkezett; nevét a jövő hónapban választják ki a négy finalista közül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását