2024. április 27. - Zita

Trópusi járványtól retteg Thaiföld

A thaiföldi embereket nem annyira a H1N1 vírus okozta influenza tarja lázban - eddig összesen két gyanúról tudósított a helyi sajtó -, hanem egy trópusi betegség, a chikungunya-láz. Az ország hét legdélibb tartományában az idén jelentősen megnőtt a szúnyog által terjesztett vírus okozta fertőzés, de más vidékekre is eljutott.
2009. május 25. hétfő 11:41 - HírExtra
Szemben az utóbbival azonban inkább felnőtteket betegít meg. A betegség csak nagyon ritkán halálos kimenetelű, de a fájdalmak az akut állapot után akár egy évig is fennmaradhatnak.

Mivel a chikungunya-láz ellen jelenleg nem létezik hatékony gyógyszer és védőoltás sem, a hatóságok szúnyogirtással igyekeznek védekezni ellene, a lakosságnak pedig szúnyogháló és szúnyogriasztó-szerek használatát javasolják.

Legutóbb 1995-ben volt a délkelet-ázsiai királyságban ilyen járvány. Szakemberek szerint a mostaniért valószínűleg egy afrikai eredetű vírustörzs a felelős, amely virulensebb az 1995-ösnél, lényegesen gyorsabban terjed.

A betegség elnevezését egy szuahéli szóból nyerte, amelynek jelentése: "meggörnyesztő". Bár a XIX. század óta ismert, kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először.

Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen és Délkelet-Ázsiában.

2005-ben és 2006-ban az Indiai-óceánban található francia Le Réunion szigetén robbanásszerűen terjedt el, és Indiában is tartósan jelen volt az utóbbi években.

A betegség Európába is eljutott, így például legutóbb 2007-ben Olaszországba, azonban valószínűleg a számára kedvezőtlen éghajlati viszonyok között nem volt képes elterjedni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását