2024. május 19. - Ivó, Milán

17 ezer állatfajt fenyeget a kihalás

Közel 17 ezer állatfajt fenyeget kihalás, pusztulásuk legfőbb oka az emberi tevékenység - áll a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) csütörtökön Svájcban nyilvánosságra hozott jelentésében.
2009. július 3. péntek 06:29 - HírExtra
Az emberiség rombolja környezetét, a kormányok pedig nem tesznek lépéseket a biológiai sokféleség gyors csökkenésének meggátolására - áll a beszámolóban, amely szerint eltűnhet a világ korallfajainak fele, a kétéltűek harmada és az emlősök negyede. 290 faj kritikus veszélyben forog, elképzelhető, hogy már el is tűntek - áll a négyévente kiadott ökológiai áttekintésben. Európában az édesvízi halfajok 38 százalékát, Kelet-Afirkában 28 százalékát fenyegeti kihalás. Az óceánokban még rosszabb a helyzet, a cápák és ráják harmada forog veszélyben. A teknősfélék 86 százaléka áll a kihalás szélén, a tengeri madarak 28 százaléka tűnhet el.

A Természetvédelmi Világszövetség 155 oldalas jelentése szerint az elmúlt öt év elvesztett harc volt a fajok, a természeti élőhelyek és a földrajzi régiók megvédésére a pusztító emberi tevékenységgel szemben. A veszélyeztetett fajok listáját összeállító szervezet az évtized során közel 45 ezer fajt (az élővilág 2,7 százalékát) vizsgálta, hogy lemérje, képesek-e a kormányok érdemben csökkenteni a fajok kipusztulását 2010-ig.

A svájci Glandban székelő szervezet szerint a célkitűzések nem valósulnak meg, a legnagyobb veszély a korallokat fenyegeti. A kétéltűek, az emlősök és a madarak közül is valamivel több van veszélyben mint öt éve, az emberek által élelemként vagy "gyógyszerként" számon tartott fajok kiemelkedően fenyegetettek.

"A biológiai sokféleség a következő évben is csökkenni fog, ezt senki sem vitathatja" - mondta Jean-Christophe Vie, a jelentés vezető szerzője. "A folyamat mindenhol jelentkezik" - tette hozzá. A szakember szerint a sokféleséget fenyegető veszélyeknek nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítani, még akkor is, ha a politikai vezetők a gazdasági válság és a pénzügyi bizonytalanság miatt aggódnak, a pénzügyi veszteségektől eltérően ugyanis az állatok kipusztulása visszafordíthatatlan napjaink élővilágának válságában.

Vie felszólította a kormányokat, hogy csökkentsék az energiafelhasználás és általában véve a fogyasztás mértékét, alakítsák át a városokat, illetve mérjék fel újra a globalizáció következményeit. A szakértő szerint az éghajlatváltozás még tovább rontja a helyzetet.

A kormányok az ENSZ 2002-es, biológiai sokféleséggel foglalkozó tanácskozásán és a fenntartható fejlődésről szóló csúcson állapodtak meg arról, hogy az évtized végére megállítják a sokféleség csökkenését.

Európában a fajok közel fele forog veszélyben vagy ahhoz közel - mondta Barbara Helferrich, az Európai Unió szóvivője az európai helyzetről szólva. "A természetes élőhelyek visszaszorulóban vannak, sok a tennivaló. Sokat is teszünk, de mindez nem elég a veszteségek ígért megállítására - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását