2024. május 19. - Ivó, Milán

Szenzáció Miskolcon!

Egy hét alatt - még június első felében - három kis dámszarvassal gyarapodott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark - tájékozatta az MTI-t az intézmény hétfőn.
2009. június 29. hétfő 21:18 - HírExtra
A dámborjak - a patások utódaira jellemző módon - már pár órásan lábra álltak, és követték anyjukat. A dámszarvasokra azonban alapvetően az a jellemző, hogy a tehén az első hetekben egy biztonságos rejtekhelyen hagyja a borját, és csak a szoptatás idejére keresi fel. A miskolci állatkert két-három hetes dámborjai már egyre többet mutatkoznak anyjuk társaságában, így a látogatók is könnyebben felfedezhetik kifutójukban a kicsiket.

A dámszarvas (Dama dama) eredetileg egész Európában elterjedt faj volt, a jégkorszak után azonban a Földközi-tenger vidékére szorult vissza. Az elmúlt évszázadokban az ember segítségével a kontinens nagy részére visszatérhetett, ugyanis kedvelt vadászzsákmányként sokfelé betelepítették. A dámszarvasok barcogása ősszel, októberben és novemberben zajlik, amikor a bikák úgynevezett barcogó teknőket kaparnak, és ide várják a teheneket. A világra jövő borjak pöttyös mintázatúak, ami a gímszarvasokkal és őzekkel ellentétben a felnőtt állatoknál is megmarad.

A dámszarvasoknak többféle színváltozata is van, a fehértől a feketéig. A miskolci állatkert egyik nősténye is sötétebb színű, mint a többi egyed, a borja pedig még az anyjától is sötétebb, csaknem fekete színű. Éppen ezért búvóhelyét is sötét színezetének megfelelően választotta meg, ugyanis egy kivágott, odvas fatönkben szokott megbújni. A másik két borjú általában a növények között, fák tövében rejtőzik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását