2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nagy munkában az MSZP

A baloldaliság megerősítését, a párt megújítását és a társadalmi kapcsolatok újraépítését szorgalmazzák a többi között azok az anyagok, amelyeket az MSZP különböző platformjai készítettek. A szombati kongresszusra szánt dokumentumok csütörtökön kerültek az MTI birtokába.
2009. július 2. csütörtök 19:03 - HírExtra
Az MTI úgy tudja, a hétből hat platform már készített ilyen helyzetértékelő, időnként javaslattevő dokumentumot, amelyet elérhetővé tesznek az összes küldött számára.

A Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform szerint - amelynek elnöke Vitányi Iván, társelnöke Hiller István oktatási miniszter, alelnöke pedig Baráth Etele, aki nemrég lépett ki a pártból - előbb a programról kell dönteni, majd ahhoz kell vezetőket választani. Meg kell újítani a pártot, rugalmasabb szervezetre és nagyobb nyitottságra van szükség a társadalom felé.

Az általuk készített anyag szerint nem baloldali fordulatra van szükség, hanem az új világhelyzetnek megfelelő baloldaliság érvényesítésére: a minden réteget magába foglaló civil társadalmat kell fokozatosan erősíteni, hogy egyenlő partnere legyen a gazdaságnak.

A Magyar Progresszív Társaság Platform - amelynek vezetője Ficsor Ádám titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter, egyik alelnöke pedig Molnár Csaba kancelláriaminiszter - azt ajánlja, hogy először mindenki egy percre nézzen szembe a maga teljesítményével. Értékelésük szerint az elmúlt időszak közös teljesítménye lehetővé teszi, hogy a szocialisták emelt fővel tekintsenek a kormányzásunkra, és büszkék legyenek az eredményekre. "Mindemellett tény, hogy részben az általunk elkövetett végrehajtási hibák, részben külső körülmények okán a politikai teljesítmény gyenge, az MSZP nehéz helyzetben van" - olvasható a dokumentumban.

Úgy látják négy feltétele van annak, hogy az MSZP nehéz helyzetén javítani lehessen: felelősségből továbbra is példát mutatva, a válságot határozottan kezelve kell végig kell vinni a válságkezelő kormányzást. Ide sorolta azt, hogy választ kell adni arra, milyen karakterű programmal állnak a választók elé 2010-ben, valamint azt, hogy mit is akar képviselni a megújuló MSZP.

A dokumentum szerint a második feltétel az, hogy a baloldali-, a modernizációs- és a nemzeti karakter hogyan alkot majd egy sikeres kombinációt, illetve a társadalom és a gazdaság előtt álló sorskérdésekre milyen válaszaik vannak. A platform szerint szervezeti megújulás kell: teljesítményelven működő pártra van szükség. A negyedik feltétel pedig az, hogy meg kell határozni a választási felkészülés feladatait és olyan szervezeti, illetve személyi feltételeket kell teremteni, amelyek garantálják ezeknek a végrehajtását.

A Magyar Progresszív Társaság Platform vezetőségéhez tartozik Oláh Lajos a környezetvédelmi tárca államtitkára, Varga László, a Societas elnöke és Cserey Gyula, az MSZP külügyi titkára.

A Szocialista Platform - amelynek Baja Ferenc az elnöke - úgy látja: a válságkezelő kormány intézkedéseinek elfogadásával megteremtődik annak az esélye, hogy az MSZP megmutassa, milyen jövőképet kínál a társadalomnak. Az MSZP-nek tudatosítania kell, hogy a válság elhárítása érdekében támogatja a Bajnai-kormányt, de azt nem tekinti baloldali programnak - olvasható a dokumentumban, amely rögzíti azt is: a Bajnai-kormány sikere ugyanakkor fontos az MSZP számára, hogy a választók képesnek tartsanak egy a szocialisták által támogatott kabinetet a kormányzásra.

A platform kiemelte, új stratégiai irány kell és újjá kell szervezni a pártot: az MSZP-nek meg kell maradnia a modernizáció első számú képviselőjeként. "Az elitvezérelt, szavazóktól eltávolodva végrehajtani kívánt modernizáció csődöt mondott" - olvasható az anyagban.

Javaslatuk szerint szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot az emberekkel. Mint írják, nem egy erőteljes vezető által kijelölt irányt kell követni, hanem több egyeztetésre és szélesebb elfogadottságra kell törekedni. A párt a liberális korszakának tanulságait levonva láthat neki baloldali énjének újrafelfedezéséhez - fogalmaznak. A platform alelnökei Suchman Tamás és Tabajdi Csaba, a vezetéshez tartozik Juhász Ferenc és Tóbiás József frakcióigazgató is.

A Harmadik Hullám Platform által készített anyag szerint az MSZP nem lehet csak a leszakadók, rászorulók, hátrányos helyzetűek pártja, mert a szociáldemokrácia bázisa ennél jóval szélesebb. A jövőben intenzív társadalmi párbeszédre van szükség, új technikákkal. Vissza kell szerezni a polgárok bizalmát, helyre kell állítani a demokratikus intézményrendszer iránti bizalmat, nem lehet "úri huncutság" a politika.

A Mesterházy Attila frakcióvezető által irányított platform a dokumentumban kitér arra: szükség van az MSZP modernizálására, társadalmasítani kell a politikát, a helyi szervezetek szintjén kell megvalósítani a párt valódi mély beágyazottságát a civil, a szakmai és egyéb szervezetekkel. Értékelésük szerint a baloldali politikának nem választania kell a versenyképesség és a társadalmi szolidaritás - azaz a jóléti rendszerváltás között -, hanem össze kell hangolni ezeket.

Az Ésszerűség és Felelősség Platform szerint a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett korszakban helyes volt a célkitűzés, de rosszak voltak a döntési és végrehajtási eszközök. Helytelen volt, hogy az egyes szakpolitikák és közpolitikák részleteit a párttól és a társadalomtól függetlenül egy elszigetelt kormányzati apparátus végezte - áll a dokumentumban.

A Kertész Krisztián kongresszusi küldött által vezetett platform azt javasolja: nem a célokon, hanem a kivitelezési módszeren kell változtatni. A cél az, hogy szélesebb körű legyen a társadalmi párbeszéd és a döntés-előkészítés. Ehhez át kell alakítani a párt szervezeti struktúráját, "nem kell új Messiás, sem egy egyetlen igaz irányvonal", ehelyett sokszínűség kell, információáramlás, és szakosodás - tartalmazza az anyag.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását