2024. május 18. - Erik, Alexandra

Zárt ülésen tanácskozna az MSZP

A nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen tanácskozna az MSZP szombati kongresszusa - tudta meg az MTI több forrásból csütörtökön.
2009. július 2. csütörtök 18:00 - HírExtra
A zárt ülése elrendeléséről - a kongresszus kezdetén - dönt a több mint 680 küldött, többségüknek támogatni kell a párt ügyrendi bizottságának javaslatát.

Az országos elnökség napirendként az javasolja, hogy elsőként az MSZP helyzetét értékeljék, majd vonják meg a kormányzati munka mérlegét. Ezt követően vitassák meg a 2010-es választásokra való felkészülés tartalmát és menetrendjét, valamint a baloldali politika új feladatait.

Az MTI értesülései szerint vitaindítót mond Lendvai Ildikó pártelnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, a parlamenti frakció vezetője. A tervezett menetrend szerint a küldöttek több mint hat órában vitázhatnak ezekről a témákról, ez után az országos elnökség, figyelembe véve az elhangzottakat, kialakítja a kongresszusi határozatot, amelyről szavaznak.

A következő időszak politikai menetrendjéről még pénteken, egy nappal a kongresszus előtt is egyeztetnek: először a küldöttcsoportok vezetői, majd az országos elnökség. Ezeken tanácskozásokon dőlhet el, hogy a korábban nyilvánosságra került forgatókönyvből melyiket támogatja a többség.

Az első változat szerint a szombati kongresszuson nem foglalkoznának személyi kérdésekkel, így a bizalmi szavazással sem. A párt legfelső döntéshozó testülete kibővítené a párton belüli együttműködés kiszélesítésére alkalmas országos választási bizottságot (ovb), amely a választásokig stabil személyi összetételben működik. Emellett kitűznék a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, november végén lehet. Ez a kongresszus fogadná el az MSZP választási programját, döntene a miniszterelnök-jelöltről, országos listát állítana, illetve határozna az új elnökségről is. Utóbbihoz módosítani kell a párt alapszabályát, hiszen az felmenő rendszerű tisztújítást ír elő.

A második alternatíva szerint nem lenne tisztújítás a következő választásig, azaz hozzávetőleg áprilisban tartanák meg azt. Ősszel is lenne kongresszus, de az csak az országos listáról, a miniszterelnök-jelöltről és a programról döntene. E forgatókönyv szerint is kibővülne az ovb.

A harmadik variáció az lenne, hogy a szombati kongresszuson lenne bizalmai szavazás, majd ennek eredményeként később az elnökséget érintő tisztújítás is.

A negyedik menetrend úgy szól: szombaton teljes, alulról felfelé menő tisztújításról döntenek a küldöttek.

Az MTI úgy tudja, hogy a budapesti szocialisták levélben kérték Lendvai Ildikótól, hogy a pénteki küldöttcsoport-vezetői értekezleten a döntéseket a küldöttcsoportok létszámával arányosan hozzák meg, vagyis a nagyobb létszámarányú csoportok - például megyék vagy a frakció - szavazata nagyobb súllyal esne latba a forgatókönyv kiválasztásánál.

Az MSZP 2001-ben már tartott nagyrendezvényt a Mozdonyfordítóban. Medgyessy Péter akkori kormányfőjelölt itt hirdette meg programját. A "hétigenes" program lényege az volt, hogy igent kell mondani a közös jólétre és a szabadságra; az erősek, gyengék iránti felelősségére; a munka és a teljesítmény becsületére; a nemzetért, a családért érzett felelősségre; a döntésekben való érdemi részvétel lehetőségére; a félelem nélküli biztonságos életre; a politikai hatalom korlátozására és ellenőrzésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

d.a.angela
2009. július 2. 18:57
Nagyon jó, hátha lesz részünk egy kis kiszivárgott "öszödi" beszédhez hasonló élményben. Vagy lehetne egy nagyon pozitiv és megszoratásokkal ellentétes tervekkel és kijelentésekkel teli beszédet mondani, azt az mszp kiszovárogtatná, aztán meg az ellensúlyozná az öszödi beszédet.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását