2024. április 29. - Péter

Gyes - Sólyom javaslataival?

Az MSZP figyelembe vette Sólyom László köztársasági elnök a gyermekgondozási segély (gyes) szabályaival kapcsolatos észrevételeit, de azokkal nem ért egyet.
2009. június 29. hétfő 21:09 - HírExtra
Vidorné Szabó Györgyi Soltész Miklós (KDNP) és Cser-Palkovics András (Fidesz) sajtótájékoztatójára reagálva közölte: a gyes érintetlenül hagyása lényegesen olcsóbb rövid távon az országnak, mint megteremteni a lehetőséget a gyermekek napközbeni ellátására, illetve javítani az édesanyák munkaerőpiaci helyzetén.

A szocialista politikus elmondta, nem tudják elfogadni azt a szemléletet, hogy "maradjon otthon a nő, mert akkor kevesebb gond van". Hozzátette: arra törekednek, hogy a nők valódi választási lehetőséget kapjanak.

Az MSZP-s képviselő elismerte, hogy jelenleg valóban nincs elég bölcsődei és óvodai férőhely, de felhívta a figyelmet arra, hogy nem is most csökken a gyes ideje, a törvény ugyanis a 2010 május elseje után született gyermekekre vonatkozik.

Nyakó István, az MSZP szóvivője elmondta, hogy a Fidesz eltörölné a vagyonadót, az így kieső bevételt pedig a nagyértékű vagyontárgyakkal nem rendelkezőktől szedné be. Ez az MSZP szerint igazságtalan - közölte.

Utalt arra, a Fidesz most sem beszélt arról, hogy vagyoni típusú adót számtalan fideszes vezetésű önkormányzat most is kivet.

Nyakó István szerint az ellenzéki párt továbbra sem hajlandó arra a kérdésre válaszolni, kormányra kerülése esetén mit tenne a 13. havi nyugdíjjal.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője és Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője hétfőn azt hangsúlyozta: eltörli az ingatlanadót és visszaállítja a gyes, valamint a gyed eredeti rendszerét a Fidesz és a KDNP, kormányra kerülésük esetén.

Az Országgyűlés hétfőn újra elfogadta a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvénymódosítást, miszerint a 2010. május elseje után születő gyerekeknél már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett, a gyermekgondozási díj (gyed) pedig legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és ugyanúgy mint eddig, maximum a gyermek kétéves koráig jár.

Szintén döntöttek a képviselők a vagyonadóról, új elnevezéssel az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról. Ezt a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a nagy értékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre vetik ki. Ingatlan után adót három sáv alapján kell fizetni: 30 millió forintig 0,25 százalék, 30 és 50 millió között 0,35 százalék, míg afelett 0,5 százalék az adó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását