2024. június 2. - Kármen, Anita

Miért adják el a felbecsülhetetlen értékű kastélyokat?

A vagyonkezelő a felbecsülhetetlen értékű ingatlanok eladását sürgeti - olvasható a Magyar Nemzetben. Tíz állami tulajdonban lévő kastély privatizációját kezdeményezték Hiller István kulturális miniszternél.
2009. június 27. szombat 17:33 - HírExtra
- Az elhanyagolt állapotú műemlékek megfelelő állapotban tartására a piaci hasznosításukat látjuk egyedüli megoldásnak - olvasható Tátrai Hillernek írott levelében, amelyben leszögezi, ez a koncepció élvezi a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal támogatását is.

A nemzeti vagyonkezelő vezetője a hasznosítás beindítása miatt javasolta, hogy a már folyamatban lévő, kastélyokra irányuló uniós pályázatokat függesszék fel. Tátrai Miklós megjegyzi azt is, hogy a tíz épület (amelyekhez természetesen nagy kiterjedésű parkok is tartoznak) közül öt (a tatai, a dégi, a füzérradványi, a lovasberényi és a fertőrákosi) a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) vagyonkezelésében van.

Az MNV vezérigazgatója a szervezet kiiktatása céljából arra kérte Hiller Istvánt, hogy járuljon hozzá a vagyonkezelés felmondásához. Az MNG igazgatója az MNV vezetőjének levelét minősíthetetlennek, érvelését pedig ostobának tartja.

A hírrel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. helyreigazítási kérelemmel élt, aminek helyt adunk:

"A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tíz, kizárólagosan állami tulajdonban tartandó, nem privatizálható kastély vagyonkezelői jogának részére történő átadását kérte Hiller István oktatási és kulturális minisztertől azzal a céllal, hogy piaci szereplők részére történő vagyonkezelésbe adás révén megvalósítható legyen a kastélyok leromlott állapotának magántőke bevonásával történő helyreállítása, folyamatos karbantartása és fejlesztése. A vagyonkezelésbe adás - amelyre nyilvános pályázat útján kerül sor - lehetővé teszi, hogy az állami tulajdonban lévő kastélyok olyan funkciót kapjanak - pl. szálloda, kulturális központ, múzeum... -, amely révén ismételten a közösség érdekeit szolgálhatják. A több éve MNG vagyonkezelésű kastélyok esetében - jellemzően az elmúlt években - jelentős felújítási munkák elvégzésére nem került sor. A Fertőrákos, Püspöki kastélyegyüttes esetében 20-22 millió forintos támogatás felhasználásán túl az utóbbi három évben semmilyen felújítást nem végeztek, Tata, Esterházy kastélyra a felújítási tervek elkészítését nem követte megvalósítás. Az elhanyagolt állapotú műemlék kastrélyok állagmegóvása érdekében társaságunk ezért tartja indokoltnak a maántőke bevonását a állami tulajdon fenntartása mellett."
Forrás: havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását