2024. április 28. - Valéria

A PDSZ szerint bebukott az oktatáci tárca

Elégtelent adott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az oktatási tárca teljesítményére több területen a tömörülés tanévértékelő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. június 16. kedd 12:52 - HírExtra
Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke elmondta, hogy a szakszervezet által kiállított bizonyítvány szerint elégtelen a szaktárcának az oktatásban dolgozók anyagi megbecsüléséért és az oktatás minőségéért való kiállása.

Az érdekvédő elképesztőnek nevezte, hogy a pedagóguspálya presztízsének növelése érdekében alapvetően csak a pályakezdők többletbérezésére gondoltak.

Mendrey László elnökségi tag elmondta: emellett eltűnt a 13. havi bér is, s ez a béremelés elmaradásával a pedagógusok többségénél további legalább 4 százalékos keresetcsökkenést eredményez.

A közoktatásban dolgozók reálbére így visszasüllyed a 2002-es szintre - jegyezte meg.
Kifogásolta, hogy az Új Tudás programban beharangozott osztályfőnöki pótlék csekély emelése miatt, annak átlagos mértéke még az OKM számításai szerint sem éri el a bruttó nyolcezer forintot. Idén sem nőtt a szakkönyvvásárlási támogatás, s a továbbképzési támogatás összege sem elégséges mértékű - sorolta.

Kerpen Gábor szerint szintén elégtelen, felzárkóztatásra szorul a minisztérium az integrált oktatás gyakorlati megvalósításában, az érdekeltek véleményének figyelembevételében nyújtott teljesítménye.

Az Új Tudás programban megjelent az integrált oktatásban dolgozók egy csoportjának anyagi támogatása, de a plusz díjazásban a pedagógusok hét százaléka sem részesülhetett, holott legalább 80 százalékuk tanít hátrányos helyzetű gyermekeket - mondta.

A PDSZ elnöke bírálta a tárca vezetőjét azért is, mert hallgat a Magyar Bálint és Sándor Klára által benyújtott, éles vitákat kiváltó közoktatási törvénymódosításról.
Az MTI kérdésére azt mondta, hogy levélben fordultak a társszakszervezetekhez az együttes fellépés érdekében. Az érintettek várhatóan a jövő hét első felében tárgyalóasztalhoz ülnek.

A PDSZ e héten egyeztet arról, hogy milyen eszközzel lépnek fel, ha a parlament mégis elfogadja a 6+6-os iskolaszerkezetet preferáló és a hétvégi házi feladat tilalmáról is rendelkező jogszabályt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását