2024. április 28. - Valéria

Trükkös! Kézi-aratóverseny Ópályiban

Magyar, lengyel és román gabona-betakarító csapatok vesznek részt az idei nemzetközi aratófesztiválon Ópályiban, ahol június 27-én egész napos program várja majd a hagyományőrző rendezvény résztvevőit.
2009. június 21. vasárnap 12:58 - HírExtra
A kézi aratás felelevenítése mellett virtusvetélkedőt is rendeznek a résztvevőknek, a szervezők elnevezése szerint "Paraszt Forma-1" versenyt is végigizgulhatnak az érdeklődők - mondta az MTI-nek Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere.

Megjegyezte, hogy az erős legények szekérhúzó versenyen indulnak, ahol természetesen több kerékcserét is végre kell hajtaniuk, így a gyorsaság mellett az ügyességnek is döntő szerepe lesz a végső sorrend eldöntésében.

Az aratóverseny a régi idők nyári betakarításának ünnepét hozza vissza egy pillanatra; csakúgy, mint egykor, a különböző vallási felekezetek papjai áldják meg a búzatáblát, majd a szertartás után indulnak a kézi kaszások, marokszedők, kévekötők, kereszt- és kazalrakók.

S visszatér a valamikori aratás gasztronómiája is, a nehéz nyári munka résztvevőinek főzött, igen tápláló ételeket készítik el újra a fesztiválon főzőverseny keretében. Az egymással vetélkedő szakácscsapatok főztjét persze nem csak az aratóverseny résztvevői, hanem a nézők is megkóstolhatják, ki-ki kedvére válogathat a három ország ételkülönlegességei közül.

A szórakozásról Tóth Éva és Leblanc Győző előadóművészek, valamint a Nemcsak Berry country és rock zenekar gondoskodik, majd a helyi együttesek húzzák a talp alá valót az esti szabadtéri bálon.

Az ópályi aratófesztiválról a sport sem hiányzik majd, lesz agárverseny, vadász lövészverseny, és magyar-lengyel öregfiúk labdarúgó-mérkőzés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását