2024. április 28. - Valéria

Szent Iván éji szerelmes tűzugrás a Múzeumfaluban

A szerelmesek tűzugrása is a Szent Iván éji program része lesz a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban, ahol kedden az év legrövidebb éjszakájára várja az intézmény a látogatókat.
2009. június 21. vasárnap 18:05 - HírExtra
A hagyomány szerint a szerelmesek az éjszaka járó rossz szellemek távol tartására rakott tűz hamvadó parazsa fölött kézen fogva ugranak át, mintegy végérvényesen megpecsételve ezzel összetartozásukat - mondta a skanzen vezetője, Páll István igazgató az MTI-nek. Hozzátette, hogy a hiedelem alapján a sikeres tűzugrás a bő gyermekáldást is biztosítja a pár számára.

A sóstógyógyfürdői múzeumfaluban több mint másfél évtizedre nyúlik vissza a szentiváni tűzgyújtás szokásának felelevenítése. Az év legrövidebb éjszakájára díszkivilágítást kap a skanzen, a régi épületeket körülvevő sejtelmes fények a misztikum világát idézik fel az ódon házak, a gazdasági létesítmények és falusi közintézmények között. A manók szerepét az elhelyezett kerti törpék veszik át - az éjszakai törpsimogatás a szerencsében bízóknak ad reményt.

A legrövidebb éjszakát a népi hiedelem a termékenység éjjeleként is emlegeti, s ennek megfelelően könnyed öltözetű tűz- és hastáncos hölgyek szórakoztatják majd a résztvevőket, akik régi ételeket, igazi hungarikumokat is megkóstolhatnak Szent Iván éjén. A szórakozásról a Csík zenekar és Lovasi András gondoskodik, majd a híres Nyírség Néptáncegyüttes magyar és kelet-európai népszokásokból összeállított műsorát mutatja be a tűzugrás előtt a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását