2024. április 29. - Péter

"Európa puskaporos hordója Magyarország lett"

A Jobbik bejutott az EP-be, és ezzel immáron nem csak Magyarország, hanem a világ figyelme is rájuk vetül. Most épp a Szlovákiánál és Csehországnál verték ki a biztosítékot, de ez csak a kezdet.
2009. június 21. vasárnap 17:29 - Pásztor Balázs
A múlt felhánytorgatva

Beneš-dekrétumok
A Beneš-dekrétumokat 1945-ben Eduard Beneš csehszlovák elnök hozta: a 11 rendelkezés a kassai kormányprogram részeként a csehszlovák államot kívánta megszabadítani a német és magyar kisebbségtől. A háborús bűnökre hivatkozva állampolgárságukat, vagyonukat, földbirtokaikat elvesztették, iskoláikat bezáratták, a közigazgatást megtisztították az „idegen” elemektől, és tulajdonképpen utat engedtek a németek és magyarok elleni erőszaknak. (kitekintő)
A Jobbikot Magyarországon is botrány követte botrány után, ezért nem kell meglepődnünk, hogy ez a tendencia az EP-be jutva külföldön is folytatódik. Igaz itthon is a többi nagypárt tüzelte fel a radikális jobboldaliak ügyeit, és külföldön sincs ez másképp. De nézzük meg a konkrét ügyet.

Mivel a Jobbik három EP mandátumot szerzett, így kijelentéseivel többé nem lehet nem foglalkozni. Például ha a kijutott Szegedi Csanád alelnök azt találja mondani, hogy a párt EP-s fő célja a Beneš-dekrétumok eltörlése, majd a trianoni határok visszaállítása, akkor komolyan kell venni, és ennek fényében kell nyilatkozatokat kiadni. Szegedi pedig ezt mondta, amin a csehek és a szlovákok annak rendje és módja szerint ki is akadtak (pedig az említett dekrétumokat nem csak a szélsőjobboldal kritizálta mostanság).

„A ČSSD szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy a Jobbik követelései és azok következményei veszélyeztetik Közép-Európa stabilitását, növeli az etnikai feszültségek veszélyét, illetve árt a jó kapcsolatoknak és szomszédságnak” - nyilatkozta Jiří Paroubek cseh szociáldemokrata (ČSSD) vezető, majd megkérte a külügyminisztert hogy fogalmazzon egy figyelmeztetést Magyarország számára.

Azt is hozzátette, hogy a szélsőséges pártok ellen „a demokratikus pártoknak és kormányoknak kell felvenniük a harcot, mielőtt túl késő lenne” - ám úgy látszik nem ismeri eléggé a belpolitikai helyzetet és nem tudja, hogy ami ellen a magyar parlamenti pártok harcolnak, az általában népszerű. Hisz az MSZP nagyon, az SZDSZ pedig még jobban felvette a harcot a Jobbik ellen, aztán annyi ingyenreklámot csináltak a pártnak, hogy az három EP mandátumot is szerzett. Ha ennél jobban felveszik a harcot, akkor a Jobbik még talán a Fideszt is megelőzi.

Slota újra

Ha a magyar liberális szavazók szerint van Vona Gábornál vállalhatatlanabb pártelnök, akkor az Jan Slota, a szlovák a radikálisok, vagyis az SNS elnöke - és ebben az intoleranciában egyeznek még a hazai radikális szavazókkal is. A magyarellenes kirohanásairól híres párt újabb agyrobbantó nyilatkozatot adott ki a Jobbik céljaira reagálva: szerintük „Európa puskaporos hordója Magyarország lett”, a pártelnök meg törvénytervezetet nyújtott be a helyi parlamenthez, amely megakadályozná Vonáék fenti céljait.

Azonban nem csak a szomszédságban okozott kavarodást a Jobbik. Az amerikai zsidók által létrehozott Rágalmazásellenes Liga felszólított minden hivatalos szervezetet, hogy határolódjon el az osztrák és a magyar szélsőséges pártoktól, és természetesen Izraelben sem talált a Jobbik kitörő fogadtatásra - mint ahogy azt a Haaretz meg is jegyzi. A többi ország még csupán a „szélsőjobbos” skatulyába rakta a Jobbikot, és együtt sopánkodnak az előretörésük miatt. Bár ez lehet azért van, mert még nem hallották Morvai Krisztinát felszólalni az EP-ben.

Akik megmondják

Megkérdeztük Öllés László szlovákiai-magyar kapcsolatokkal foglalkozó politológust, hogy miként befolyásolhatja a Jobbik EP jelenléte és nyilatkozatai a szlovák magyar viszonyt (amiből következtetni lehet a többi közeli állammal való viszonyváltozásra is). Öllés elmondta, hogy a Jobbik nyilatkozatait használni fogják, sőt már használják is a belpolitikai küzdelmekben, azt a látszatot keltve, hogy Magyarország fenyegetést jelent Szlovákia területi épsége számára - és ezt a Jobbik nem is tagadja.

„Erre játszott rá azon Jobbik-nyilatkozat is, amely a trianoni határok kérdését mellérakta Beneš-dekrétumok eltörésének és az autonómiának. Szlovákiában ezeket már korábban is rendszeresen egy csomagban emlegették, így a Jobbik ebben csak megerősítette őket.” Ebből azt a téves következtetést vonják le szlovákok, hogy aki felveti a Beneš-dekrétumok ügyét, az egyből határváltoztatást akar – teszi hozzá Öllés.

Megpróbáltuk elérni az ügyben kompetens Szegedi Csanádot is, de sajnos egész napos akciónk nem járt eredménnyel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

robika
2009. június 28. 12:24
felőlem háborúzhatnak a szlovákokkal önkéntes alapon. de máris kezdjék. a dicsőség és a haszon is a jobbiké lehet. az ijen erős magyarok mér mindég abékébe verik magukat?tudod ki akar megdögleni!azt se tudják mit beszélnek. sok filmet néztek.
Hun
2009. június 24. 18:07
Leszarom,hogy mi a véleményük rolunk ezeknek az idiótáknak.MAGYAROK vagyunk, nekünk is van nemzeti önérzetünk!!! Nehogy mások szabják meg mindig,hogy mit mondhatunk,vagy tehetünk.
Hun
2009. június 24. 18:03
Miért?? Ez a szemét idióta,bünöző slota mondhatja,hogy ugorjunk a tankokba és jöjjünk Magyar országra??!! Ő nem fenyeget minket?
kotibi
2009. június 22. 11:31
A nagy pártokban ülő uraknak lett volna idejük az elmúlt 20-évben tenni valamit az országunkért.Csak a saját vagyonuk bővítése volt a legfőbb gondjuk.Ezután más szelek fognak fújni!!!Csak figyelni kell!
ÚRFI
2009. június 21. 20:39
sok pártnak van mitől félni,remélem magukba néznek,itt csak a jobbik program segit.
ÚRFI
2009. június 21. 20:37
remélem a jobbik legalább rendet tesz.
gildia
2009. június 21. 18:43
Slota meg Ficó is sulyos beteg ugyhogy nekünk magyaroknak ne mondja már meg szlovákia mi a jó, nem segit akkor nekik kuss
gildia
2009. június 21. 18:42
Legyen csak jobbik igen Szebb jövőt!!!!Legalábblenne valami, igy meg csak a nyomor, ez mitől jóóó???? kérdezem aki ellenvéleményen van.
Igen hajrá jobbik és szebb jövőt! mert magyarnak lenni büszke gyönyörűség!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását