2024. május 19. - Ivó, Milán

Távhő: irány a legalacsonyabb áfakulcs?

A kormány még idén ősszel benyújtja azt a javaslatát, hogy 2010. január 1-jétől a legalacsonyabb áfakulccsal adózzon a távhőszolgáltatás - jelentette be csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatóján Molnár Csaba.
2009. június 18. csütörtök 11:22 - HírExtra
Első lépésben már idén nyártól 18 százalékos adósávba sorolták a távhő áfáját - emlékeztetett.

Molnár Csaba arra a többször feltett kérdésre, hogy jövő évtől mennyi lesz az alsó áfakulcs, úgy válaszolt, hogy arról ősszel, a költségvetési tárgyalás idején kell majd dönteni. (Lapinformációk szerint 5 százalékról 7 százalékra emelkedhet a legalacsonyabb áfakulcs.)

A miniszter kijelentette: a költségvetés egyensúlyát nem a lakossági vagy vállalkozói terhek növelésével, hanem az állami kiadások csökkentésével szeretnék elérni.
A távhő áfájának csökkenése mellett a távfűtésben leginkább érintett, tehát a panellakások után valószínűleg nem kell vagyonadót fizetni.

A január elsejétől életbe lépő személyijövedelemadó-csökkentés miatt pedig egy átlagosan kereső adózó zsebében 188 ezer forinttal marad több, ezért a kormány adópolitikájának egyik nyertesei ezek az emberek - mondta.

Kitért arra, hogy felgyorsítják a panelprogramot, amire idén 15 milliárd forintot költenek, és több milliárd forint jut a távfűtéses lakások egyéni mérésének és szabályozhatóságának céljait szolgáló ökoprogramra is. Úgy számolt, hogy ezekkel együtt egy átlagos távfűtéses lakás költségei 25-30 százalékkal csökkenhetnek.

Demszky Gábor főpolgármester üdvözölte a döntéseket, és azt mondta, hogy egy átlagos panellakás éves költségei várhatóan 30 ezer forinttal lesznek alacsonyabbak csak az áfacsökkentés révén. Megjegyezte, hogy a távfűtés energiatakarékos és környezetbarát, az erről való leválás pedig növelné a környezetszennyezést és a szmogot.

Helyettese, Hagyó Miklós arra kérte a lakóközösségeket és a távfűtéses lakásokban élőket, hogy számoljanak és gondolkodjanak el az adatokon. Kijelentette: reméli, annak a több ezer lakásnak a lakói, akik jelezték, hogy leválnának a rendszerről, ezután átgondolják ezt a döntést. Hozzátette: jelenlegi információik szerint 2010-ben nominálisan tovább csökkennek a távhőalapdíjak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását