2024. május 19. - Ivó, Milán

Obama lehet, hogy előre örül

Barack Obama amerikai elnök üdvözölte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bizonyos feltételek mellett támogatja az önálló palesztin állam létrejöttét.
2009. június 15. hétfő 09:20 - HírExtra
Obama a közel-keleti békefolyamat fontos, előremutató lépésének tartja Netanjahu közlését - mondta Robert Gibbs elnöki szóvivő. Obama a korábbiakhoz hasonlóan elkötelezett a kétállami megoldás mellett, amely Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét jelenti; mindkét nép történelmi hazájában élhetne.

Az elnök meggyőződése szerint ez a megoldás biztosíthatja és ennek kell biztosítania Izrael biztonságát, illetve az életképes saját állam létrehozását célzó jogos palesztin törekvés megvalósulását.

A szóvivő tájékoztatása szerint Obama mindkét féllel együtt fog működni annak érdekében, hogy azok teljesítsék a rájuk hárul kötelezettségeket, és a térség békéje felé mozduljanak el.

Benjamin Netanjahu mindeddig nem volt hajlandó a független Palesztináról beszélni. Múlt havi washingtoni látogatásakor az amerikai és izraeli sajtóban is széles teret kapott az az értékelés, hogy az amerikai elnök és az izraeli kormányfő találkozója meglehetősen feszült légkörben zajlott; miközben Obama a kétállami megoldás fontosságát hangsúlyozta, Netanjahu annak említését gondosan elkerülte.

A jobboldali izraeli politikus vasárnap a béketárgyalások azonnali, feltételek nélküli újrakezdésére hívta fel a palesztinokat. Késznek mondta magát a független palesztin állam létrejöttének elfogadására, amennyiben Izrael nemzetközi biztosítékot kap, hogy az új államnak nem lesz hadserege, és a palesztinok elfogadják Izraelt a zsidó nép államaként. Kikötötte azt is, hogy a palesztin állam nem ellenőrizheti légterét, s nem köthet szövetséget sem Iránnal, sem az utóbbi által támogatott Hezbollah libanoni síita mozgalommal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását