2024. június 1. - Tünde

Az MSZP is támogatja Baka kinevezését

Az MSZP-frakció támogatja Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének - jelentette be Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn Budapesten a képviselőcsoport ülése után.
2009. június 15. hétfő 12:27 - HírExtra
A szavazás alól egy frakciótag sem kért felmentés, azaz a képviselőcsoport egyhangúlag fogja támogatni a Sólyom László köztársasági elnök által jelölt Baka Andrást - mondta a politikus. Az LB elnökéről hétfő délutáni ülésén, titkos szavazáson dönt az Országgyűlés, megválasztásához kétharmados többség kell.

Az MTI azon kérdésére, miért változott meg egy évvel ezelőtti álláspontjuk, Mesterházy Attila az indokok közé sorolta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) támogatását, illetve azt, hogy a frakció alkotmányügyi munkacsoportja szerint a jelölt által képviselt szakmai program egybeesik az MSZP törekvéseivel, és a magyar igazságszolgáltatás érdekeit szolgálja.

Elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti döntéskor is komoly vita volt a frakcióban, és nagyon sokan támogatták már akkor is Baka András megválasztását.

Baka András az OIT-meghallgatáson ismertetett javaslatairól pénteken egyeztetést kezdeményezett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A jelölt többek között arról beszélt, hogy az elkülönült bírósági igazgatásnak van létjogosultsága.

Álláspontja szerint "nem lehet kitenni az igazságszolgáltatás rendszerét a politika intenzív hullámzásainak, hiszen az igazságszolgáltatás és a bírói munka alapkövetelménye a függetlenség, a kiszámíthatóság és a nagyfokú stabilitás". Beszélt arról is, hogy csökkenteni kell az ügyek számában és a bírák munkaterhében megmutatkozó különbségeket.

Sólyom László köztársasági elnök május végén jelölte újból Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Az államfő már 2008 májusában is jelölte a posztra Baka Andrást, de akkor a parlamentben, a titkos szavazáson nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget.

Akkor az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja a megválasztását. Az MSZP döntését akkor azzal indokolta, hogy a jelöltnek nincs magyarországi bírói gyakorlata. Bárándy Gergely, az MSZP szakpolitikusa ezzel kapcsolatban az újbóli jelölés után már azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy támogatják Baka Andrást, mert szerzett magyarországi bírói tapasztalatot, elnöki bíróként dolgozott a Fővárosi Ítélőtábla elnöke mellett.

Egyes sajtóhírek szerint a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelöléséről a korábbiaktól eltérően nem hivatalos egyeztetések is voltak az MSZP és a köztársasági elnök között.
Az LB legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt összesen három alkalommal az államfő. Baka András után Sólyom László Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte, de sem decemberben, sem márciusban nem kapta meg a kétharmados támogatást, így jelenleg az egyik kollégiumvezető áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila beszélt arról is, hogy a hétfő este tartandó frakcióülésen döntenek arról, terjesztenek-e be és milyen módosító indítványokat a vagyonadóról szóló törvényjavaslathoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását