2024. május 3. - Tímea, Irma

A nemzeti csúcs süketek párbeszéde lehet

Politológusok szerint a süketek párbeszédévé válhat a nemzeti csúcs, nem kizárt, hogy a szokásos politikai adok-kapok alakul ki a szombati találkozón. Szomszéd Orsolya és Kiszelly Zoltán erről pénteken beszélt az MTI-nek.
2008. október 17. péntek 17:14 - Hírextra
Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője szerint meglepetés, de a találkozó fontos eseménye lenne, ha valódi szakmai vita alakulna ki a nemzeti csúcson pl. a kiadáscsökkentésről. Köztudott ugyanis, hogy a szereplők nem értenek egyet alapvető kérdésekben, de kérdés, hogy a szokásos adok-kapok alakul ki, vagy komolyan érvelnek majd a résztvevők - tette hozzá.

Nehezen lehet elvárni, hogy szakmai döntés szülessen a csúcson, hiszen a meghívottak többsége nem közgazdász, ráadásul a felhatalmazás is hiányzik mögülük. Inkább szimbolikus jelentősége van a találkozónak, mégpedig az, hogy a különböző szereplők le tudnak ülni egy asztalhoz - emelte ki.

Az is mutatja, hogy nem lehet tartalmi eredményt várni a találkozótól, hogy a kormány már a csúcs előtt fontos döntéseket hozott, a miniszterelnök pedig találkozott a legfontosabb gazdasági szereplőkkel - mutatott rá Szomszéd Orsolya.

Kiszelly Zoltán szerint sem valószínű, hogy bármiféle szakmai döntés születik majd a "nagyon felvizezett" csúcson. Csak akkor lehetne érdemi döntés, ha mindegyik szereplő úgy látná, hogy valóban komoly lesz a pénzügyi válság Magyarországon is - tette hozzá.

A politikai játékban Gyurcsány Ferenc azt akarja majd megmutatni, hogy a kisebbségi kormány a válságban is működőképes, a Fidesz pedig azt hangsúlyozza majd, hogy azért sokkal nagyobb a baj, mert a kormány nem védi meg az embereket a válságtól - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc a megszorító intézkedésekkel kapcsolatos felelősséget is szét akarja osztani a nemzeti csúcson. A Fidesznek pedig érdeke lehet, hogy ezek közül a megszorítások közül néhányat átengedjen, hiszen ha kormányra kerül, akkor neki kevesebbet kell már ezek közül bevezetnie. Az ellenzéki párt azonban nem akar egyértelmű felelősséget vállalni - mondta a politológus.

A nemzeti csúcs szakpolitikai célja, hogy megnyugtassa a külföldi befektetőket - ez a válságban kötelező gyakorlatnak tekinthető. A másik fontos cél, hogy a "házi feladatokat" - mint például a nagy elosztó rendszerek reformját - ismét megkíséreljék megoldani - hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.
A két politológus hasonlóan értékelte azt, hogy Sólyom László államfő nem vesz részt a találkozón.
Szomszéd Orsolya szerint "minimum megfontolandó" az, amit Sólyom László mond a találkozóval kapcsolatban. Nem világosak a célok és a keretek is homályosak, csak tapogatózás van arról, hogy miről szól a nemzeti csúcs - tette hozzá.

Joggal hivatkozik az államfő arra, hogy valódi relevanciája erősen kétséges a nemzeti csúcsnak. Nyilvánvaló, hogy a köztársasági elnök nem akart még nagyobb súlyt adni egy olyan eseménynek, ami Gyurcsány Ferenc önálló politikai céljaitól sem mentes - mondta Szomszéd Orsolya.

Kiszelly Zoltán szerint egyrészt a presztízs miatt nem vesz részt Sólyom László a találkozón, másrészt azért, mert egy "felvizezett testületről" van szó, amelyben sok olyan is résztvevő is van, akinek semmilyen döntési felelőssége nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását