2024. május 17. - Paszkál

Az ombudsman megmutatná a gyorshajtásos felvételeket

Szabó Máté ombudsman szerint a rendőrség hátrányosan megkülönbözteti a magyar állampolgárokat, amikor ők nem nézhetik meg a gyorshajtásról készült felvételt a helyszíni bírságolás során, ezt a lehetőséget csak a külföldieknek biztosítja a rendőrség.
2009. június 10. szerda 13:12 - HírExtra
Szabó Mátéhoz egy állampolgár fordult panasszal, mert egy gyorshajtás miatti helyszíni bírságolásnál a rendőrök megtagadták, hogy megnézhesse a gyorshajtásról készített felvételt. A rendőrök azt mondták neki, hogy azt csak külföldi állampolgár nézheti meg, és ha nem fogadja el a közölt adatot, akkor szabálysértési eljárás keretében megtekintheti ugyan a felvételt, de ott már akár a helyszíni bírság tízszeresét is kiróhatják - közölte a biztos.

Szabó Máté ennek alapján folytatott vizsgálatot és megállapította, hogy a kérdést nem jogszabály, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság egy belső intézkedése szabályozza; ennek értelmében a sebességtúllépésről készített videofelvételt csak a külföldi elkövető tekintheti meg a helyszínen.

Az ombudsman megkereste az országos rendőrfőkapitányt az ügyben, aki arról tájékoztatta a biztost, hogy a gyakorlatban sok problémát vet fel a videokazettán rögzített szabálysértések képeinek helyszíni bemutatása.

A főkapitány tájékoztatása szerint a visszatekercselés megnehezíti az ellenőrzést végző rendőrök tevékenységének parancsnoki kontrollját, illetve ilyen esetben már többször előfordult a képanyag indokolatlan törlése is. Problémát jelent az is, hogy a rendőrautóban elhelyezett készülékek képei csak a gépkocsiba beülve tekinthetők meg, illetve eközben a sebességmérés nem folytatható, ami tömeges esetekben ellehetetlenítené rendőri ellenőrzést. A főkapitány szerint a külföldiek ennek ellenére azért nézhetik meg a felvételeket, mert a rendőröknek - kellő nyelvismeret hiányában - nehézséget okoz a jogsértés elmagyarázása, amiben viszont a képek segítenek.

A biztos rámutatott: a szabálysértési eljárásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések egyértelműen rögzítik az eljárás alá vont személy jogait, így különösen azt, hogy joga van megismerni az eljáró hatóság bizonyítékait. Ezt a jogot az eljárás minden szakaszában biztosítani kell és még a helyszíni bírság kiszabásának eljárásában sem lehet korlátozni.

"A helyszíni bírság elfogadása, az eljárás alá vont személy erről szóló döntése nem befolyásolható, nem korlátozható azzal, hogy a rendőrség bármilyen technikai jellegű okra hivatkozva, kifejezett kérés ellenére sem mutatja be bizonyítékait (a szóban forgó ügyben a sebességtúllépést dokumentáló felvételeit)" - foglalta össze Szabó Máté.

Mindezekre figyelemmel a biztos megállapította, hogy a rendőrség sérti a szabálysértésekről szóló törvény rendelkezéseit, a tisztességes eljáráshoz való jogot, amennyiben nem teszi lehetővé a sebességtúllépést dokumentáló felvételek helyszíni megtekintését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását