2024. március 29. - Auguszta

Megint demonstrálna az iskola

Újabb megmozdulásra készülnek a pécsi Gandhi Gimnázium tanulói, tiltakozásul az ellen, hogy a tíz éve ott dolgozó igazgató helyett másikat választott az iskolát működtető alapítvány vezetése.
2009. június 5. péntek 23:38 - HírExtra
Az ország egyetlen roma nemzetiségi középfokú oktatási intézményének mintegy félszáz tanulója kedden ülősztrájkot tartott, hogy így tiltakozzon Csovcsics Erika igazgató távozása és az új vezető kinevezése ellen. Szombat délelőttre pedig újabb megmozdulást terveznek a diákok, akikhez ezúttal az iskola több volt tanulója is csatlakozik. Az intézmény péntek délelőtti ünnepségén is forrtak az indulatok, s vastaps fogadta a várhatóan július elsejével távozó igazgatót, Csovcsics Erikát. Az iskola működését több évnyi átmeneti vezetés után január óta új kuratórium ellenőrzi, amelynek elnöke Várnai Márton. A testület új pályázatot írt ki az igazgatói posztra, s az intézményt 10 éve irányító Csovcsics Erika helyett Gidáné Orsós Erzsébetet választotta meg az iskola vezetőjének.

Csovcsics Erika, az iskola ötletgazdájának özvegye úgy véli: eltávolításának oka az, hogy alapvető különbségek vannak az ő koncepciói és Várnai Márton elképzelései között.
A kuratórium elnöke ezzel szemben leszögezte: a törvényekhez ragaszkodva választottak új igazgatót, mert az eddigi vezetőnek nem volt meg a kellő iskolai végzettsége. Bogdán Norbert, aki a Gandhi Gimnázium 250 tanulójából legalább 70 tiltakozó diák szószólója, az MTI-nek azt mondta: az igazgatóválasztás nem volt demokratikus. A dolgozók nagy része a volt igazgatót támogatta, Gidáné Orsós Erzsébet a kollektíva tíz százalékának támogatását sem szerezte meg.

Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-nek pénteken azt mondta: a demokrácia határát súrolja az igazgató megválasztásának módja, de ha bebizonyosodik, hogy jogszerű volt, el kell fogadni a döntést.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő kijelentette: nem nevezhető demokratikus döntésnek, hogy az iskolát fenntartó kuratórium úgy hozott döntést a nyilvános igazgatói pályázat elbírálása során, hogy figyelmen kívül hagyta a nevelőtestület, a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat állásfoglalását, amely Csovcsics Erika pályázatát részesítette előnyben.

Hozzáfűzte, hogy telefonon felhívta a július 1-jéig még hivatalban lévő igazgatót, és sajnálatát fejezte ki a kuratóriumi döntés miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását