2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnaiék eddigi működése számokban

A kormány 50 nap alatt 17 törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, 27 kormányrendeletet és 32 kormányhatározatot fogadott el.
2009. június 3. szerda 14:45 - HírExtra
Szollár Domokos emlékeztetett arra: a gazdasági válságkezelő program - amelyet április 19-én fogadott el a kormány - négy pillérre épül: a gazdasági válság hatásainak azonnali kezelésére, az egyensúly megteremtésére, a gazdasági növekedés ösztönzésére, valamint a bizalom helyreállítására.

Az első pillér kapcsán kiemelte: a kormány folytatta az előző kabinet 1.800 milliárd forint értékű építőipari beruházást ösztönző programját, a kis- és közepes vállalkozások számára 1.400 milliárd forintos kedvezményes hitelprogramot hirdetett, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára elindította a 4 plusz 1 képzéssel kombinált, 20 milliárd forintos munkahelymegőrző programot.

A válságkezelő intézkedések között említette Szollár Domokos a szolidaritási intézkedés-csomagot, amely tartalmazza többek közt az egymilliárd forintos összeggel induló kríziskezelő programot, illetve azt, hogy a kormány kiterjeszti az állam készfizető kezességét a nem munkanélküli lakáshitellel rendelkező családokra is.

A kormányszóvivő az egyensúlyteremtés lépéseit felidézve beszélt arról, hogy a kabinet megszüntette a közszféra 13. havi illetményét, és két évre befagyasztotta a közszféra béreit. Csökkentette az állami vezetők, illetve a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok vezetőinek javadalmazását. 2010-től megszüntette a 13. havi nyugdíjat és megváltoztatta a nyugdíjszámítás módszerét, egyúttal bevezetett egy, az ország gazdasági teljesítőképességéhez igazodó nyugdíjprémium-rendszert.

Szollár Domokos kitért arra: a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében a Bajnai-kormány két lépésben az elmúlt húsz év legnagyobb adóátrendezését hajtja végre.
Emlékeztetett: az adósávok megváltoztatása nyomán jelentősen csökken a jövedelmet terhelő adó mértéke. Már idén a minimálbér kétszereséig, 2010-től pedig valamennyi jövedelem után öt százalékkal csökken a munkáltatókat érintő járulékok mértéke, megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás, átalakul a társasági adó.

Mindezek nyomán mintegy 400 milliárd forinttal több marad a magyarországi vállalkozásoknál idén és jövőre. Az intézkedésekkel jelentősen csökkennek a munkán lévő terhek - hangoztatta.

A gazdasági növekedést ösztönző lépések között említette a kormányszóvivő az adóparadicsomokba menekített jövedelmek megadóztatását, a vagyonadó bevezetését, valamint a fogyasztást terhelő általános forgalmi adó ötszázalékos emelését, úgy, hogy az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcs alá tartoznak majd.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: két lépcsőben növekszik az élvezeti cikkek, a cigaretta és az alkohol jövedéki adója, illetve emelkedik az üzemanyagok adója is.
A gazdasági aktivitás növelése érdekében a kormány kezdeményezte az eddigi családtámogatási rendszer átalakítását: eszerint két évre rövidül a gyes és szigorodnak a biztosítási feltételek. Ezzel párhuzamosan további forrásokat csoportosított át a bölcsőde- és óvodafejlesztő programokra a ma meglévő férőhelyek számának növelése érdekében - közölte.

A döntések közül felidézte azt is: 2012-től fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár.
A kormányszóvivő szerint a bizalom jele, hogy az Nemzetközi Valutatalap (IMF) és az Európai Unió május 18-án kedvezően módosította a Magyarországgal kötött 25 milliárd dolláros hitelszerződést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását