2024. május 19. - Ivó, Milán

Afrikában már fa sem marad?

Afrika erdei négyszer olyan gyorsan tünedeznek el, mint más kontinensekéi - derül ki a Nemzetközi Trópusi Fa Szervezet (ITTO) és a Jogok és Források (RR) kezdeményezés közös kutatásából.
2009. június 1. hétfő 19:05 - HírExtra
A jelenség egyik oka a zavaros tulajdonviszonyokban keresendő, Afrikában ugyanis az erdők csupán két százaléka alkotja a községek vagy az őslakosok tulajdonát, míg Ázsiában és Dél-Amerikában egyharmaduk.

A még meglévő esőerdők több mint hetven százaléka a közép-afrikai Kongó-medencében található. A polgárháborúk, a nem megfelelő közigazgatás és az elhúzódó földreformok mind az erdők létét fenyegetik - tudósít a Der Standard című osztrák lap online kiadása (www.derstandard.at).

A vizsgálat 39 trópusi ország földtulajdoni viszonyait hasonlította össze. Az érintett országok lefedték a Föld trópusi esőerdeinek 96 százalékát. Az eredmények szerint az afrikai lakosoknak jóval kevesebb beleszólásuk van abba, mi történik erdeikkel, mint például a dél-amerikaiaknak. Habár számos állam próbál földreformokat végrehajtani, és ezzel biztosítani a községek tulajdonjogait, a folyamat túl lassan zajlik.

Angolában, Kamerunban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Gambiában, Maliban, Mozambikban, Nigerben, Szudánban és Tanzániában dolgoznak ilyen reformokon. "A helyi földtulajdoni jogok elismerése persze nem old meg minden problémát" - véli a kutatásban résztvevő Andy White, a Jogok és Források koordinátora.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását