2024. május 17. - Paszkál

Tüntettek a tejtermelők

Többszáz tejtermelő gazda tüntetett hétfőn Brüsszelben, az Európai Unió központi épületeinél a tejárak nagyarányú csökkenése miatt.
2009. május 25. hétfő 15:40 - HírExtra
A tiltakozó menet végcélja a miniszteri tanácsnak otthont adó uniós épület volt. Az elmúlt egy évben felére estek vissza a tejárak az EU-ban, részben a nemzetközi keresleti-kínálati helyzet, illetve a 2006-os és a tavalyi reformok nyomán. Ez utóbbiak a termelés bővítésének irányába hatottak.

Az uniós miniszterek már többször foglalkoztak a kérdéssel a közelmúltban, az Európai Bizottság azonban értésre adta, hogy nem kívánja újratárgyalni az ágazat reformjáról hozott döntéseket, köztük a fokozatos kvótanövelést.

Egy korábbi ülésen több tagállam, köztük Magyarország emlékeztetőt nyújtott be a miniszteri tanácshoz, olyan - fogalmazásuk szerint nem hagyományos - intézkedéseket kérve, amelyek ellensúlyozhatják az árcsökkenés folyamatát. Egyebek között az intervenciós ár és az exportvisszatérítés emelését kérték. Az Európai Bizottság azonban lényegében elutasította a felvetéseket, bár egy szóvivő hétfőn is megerősítette, hogy a testület figyeli és tanulmányozza a helyzetet, és szükség esetén intézkedéseket hoz.

Brüsszel nem ért egyet azzal, hogy a kvótanövelés miatt csökkennének az árak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását