2024. május 20. - Bernát, Felícia

Észak-Korea atomot robbantott

Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeresen végrehajtotta második földalatti kísérleti atomrobbantását.
2009. május 25. hétfő 08:59 - HírExtra
A nukleáris teszt az eddiginél is mélyebb nemzetközi elszigeteltségbe taszíthatja a sztálinista vezetésű távol-keleti országot, de növelheti Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hazai népszerűségét. Phenjan április végén már figyelmeztetett arra, hogy végrehajtja második kísérleti atomrobbantását, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa megrótta az áprilisi rakétafellövéséért. A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség jelentése szerint a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentő erő erősítését célzó lépések részét képezi, ezen intézkedések pedig az ország védelmét szolgálják.

A második atomrobbantás ereje meghaladta az első tesztét - ismertette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a beszámolót. Észak-Korea első kísérleti atomrobbantását 2006 októberében hajtotta végre. A KCNA nem közölte a második robbantás helyszínét. Az első tesztet az ország északkeleti részén végezték.

Előzőleg a Yonhap arról számolt be, hogy Észak-Koreában "mesterségesen keltett földrengés" történt, ami azt sugallja: a kommunista vezetésű ország beváltotta a második kísérleti atomrobbantás elvégzésére vonatkozó fenyegetését. A történtek miatt Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét.

Az amerikai kormány jelenleg még nem tudja megerősíteni, hogy Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre - közölte helyi idő szerint vasárnap este az amerikai külügyi szóvivő. Andy Laine szerint Washington eddig csak az atomrobbantás híréről értesült és az ügyről konzultálni kíván szövetségeseivel.

Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétakísérletet is végrehajtott

Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet - jelentette hétfőn a Yonhap dél-koreai hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva. A hír néhány órával azután érkezett, hogy Észak-Korea bejelentette: újabb sikeres földalatti atomrobbantást hajtott végre. A 130 kilométeres föld-levegő rakétát az ország északkeleti részén fekvő Muszudan-ri indítóállásról bocsátották fel. Ugyaninnen indítottak április 5-én egy nagy hatótávolságú rakétát. A dél-koreai hadsereg közölte, hogy vizsgálja a bejelentés helytállóságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását