2024. május 16. - Mózes, Botond

Ismét rakéta, ismét atom - ezúttal Iránban

Irán új hosszú hatótávú föld-föld rakétát tesztelt szerdán teljes sikerrel, amely mellesleg atomfej hordozására is képes. Amerika szerint viszont semmi új nincs az egészben, csak egy régi verzió felpofozott változata.
2009. május 22. péntek 07:39 - Pásztor Balázs
Atom van nálam, és nem félek használni!

Észak-Korea egyedinek vélt külpolitikája ismert: van atomunk, tesztelünk hozzá látványosan rakétákat, zsarolunk a leállással, majd amikor megkaptuk amit akarunk, újra elkezdünk dúsítani és rakétákat lődözgetni. A dolog annyira hatékonyan működött, hogy a kommunistának nem épp nevezhető, ám a diktatórikus rendszerben némileg hasonlító Irán elkezdte átvenni ezt a fajta hozzáállást - legalábbis ami a rakétateszteket illeti.

Ugyanis Irán tegnap délután sikeresen kilőtte a mintegy 2000 km-re hordó, Szadzsil-2 elnevezésű föld-föld rakétát, amely atomfej szállításra alkalmas, és amely - iráni beszámolók szerint - tökéletes pontossággal érte el a célpontot. Eme távolsággal elérheti Izraelt, Európa déli részét, Moszkvát, vagy az amerikaiak öböl-beli bázisát is. Megfigyelők szerint viszont Irán csak 6-8 év múlva érheti el azt a technológiát, amely atomfej gyártására alkalmas.

Az iráni védelmi miniszter, Mosztafa Mohammed Nadzsar szerint a rakétának „hatalmas pusztító ereje van” és a sikeres teszttel elkezdődött a rakéta sorozatgyártása, ami a várakozások szerint bármilyen agresszort elriaszt majd. Amerikai szakértők viszont megjegyzik, hogy a Szadzsil-2 távja megegyezik a korábbi, szintén iráni Shahab-3 rakéta távjával, és roppant mód hasonlít Teherán régebbi Ashuka modelljéhez - így nem új technológiáról, csak némi átdolgozásról lehet szó. Egy amerikai-orosz tudóscsoport szerint pedig nincs értelme a tervezett cseh rakétapajzsnak, hisz nincs akkora fenyegetettség - de ha lenne is, a pajzs akkor se tudná elhárítani az iráni a problémát.

Vélemények Amerikából

Iráni választás
Az iráni Őrök Tanácsa a 475 jelentkezőből összesen négy jelölt választási indulását hagyta jóvá: Mir Hoszein Muszavi, Mehdi Karubi és Mohszen Rezai mérkőzhet meg a jelenlegi elnökkel, Mahmúd Ahmadinezsáddal. Muszavi reformerek által is támogatott konzervatív politikus, Karubi reformer, Rezai, a nagyhatalmú Forradalmi Gárda korábbi vezetője pedig konzervatív. Ahmadinezsád Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatolláhnak az alig palástolt támogatását élvezi. (stop.hu)
Nem csak a technológiaia, hanem a diplomácia oldalon is dúl a szócsata. Robert Gibbs, a Fehérház szóvivője úgy kommentálta az eseményt, hogy Irán rossz irányba halad. „Azt akarjuk, hogy közösen egyeztessünk arról, miként változtathatjuk a térséget még stabilabbá. Ez (a fellövés - a szerk.) viszont egy lépés a rossz irányba. Amerika türelme nem végtelen.” Obama is kifejezte aggódását, de azt is jelezte, hogy nem kívánja folytatni a három évtizede zajló kölcsönös bizalmatlanságot, ám ehhez Iránnak „el kell tennie az öklét”.

A Pentagon szóvivője, Bryan Whitman szerint az aggodalmak főleg a rakétának szólnak - ahogy történt az Észak-Korea esetében is. De azt is hozzáteszi, hogy „Irán keresztútra érkezett és választania kell. Folytathatja az utat a térség destabilizációja felé, vagy dönthet úgy, hogy az együttműködést támogatja mind a régió országaival, mind Amerikával.” Hillary Clinton Külügyminiszter szerint pedig fegyverkezési versenyt indíthatna el a térségben az, ha Irán atomfegyverhez jutna.

Szakértők szerint a kilövésnek két célja is volt, a nyilvánvaló katonai fenyegetésen kívül: egyrészt válasz az izraeli miniszterelnök amerikai látogatására, másrészt propaganda a június 12-én esedékes Iráni elnökválasztási kampány alkalmából- amely apropójából azzal is vádolják a vezetést, hogy elszigeteli az országot nyugatellenes beszédeivel. Sajnos kampány idején nem várható az Amerikával való kiegyezés se. Ugyanakkor az is benne lehet a pakliban, hogy Obama három napja jelentette ki: ha Teherán nem hajlandó tárgyalni a saját békés atomprogramjáról, akkor kész szigorítani az országra vonatkozó szankciókat.

Diplomáciai szócsata

Az Észak-koreai praktika viszont Irán esetében kisebb hibába ütközik, ugyanis míg Északot nagyjából támogatja Kína, addig Oroszország izraeli nyomásnak engedve lemondta azt a mintegy 500 millió dollár értékű üzletet, amelyben öt MiG-31 es vadászgépet adott volna el Iránnak - legalábbis a Kommerszant nevű orosz lap szerint. Ehhez jön az a hír is, hogy Franco Frattini olasz külügyminiszter lemondta Iráni látogatását a rakétakilövés miatt - ő lett volna a legmagasabb szintű európai látogató Iránban, Ahmadinezsád 2005-ös hatalomra kerülése óta.

Azonban megérthető Irán reakciója - aki szerint bármilyen amerikai vagy izraeli támadást kellő képpen viszonozni fog, sőt a térség főbb kereskedelmi útját is lezárhatja -, hisz akit ennyi oldalról fenyegetnek, az kétféle képen válaszolhat: vagy meghunyászkodik, vagy viszonozza a gesztusokat. Mivel az országban uralkodó vallási nacionalizmust az előbbit nem engedi, így marad az utóbbi: az elnök közölte, Teherán nem hagy fel nukleáris programjával, még ha nemzetközi szankciókkal kell is számolnia.

Ráadásul abban is igaza van, hogy mindenkinek joga van békés atomprogramhoz - csak esetében félő, hogy ezt nem kizárólag békés célra használná fel (amit a fenyegetések és embargók sokasága csak tovább növel). Viszont félelemből megtiltani egy országnak hogy a jövő útjára lépjen, nem túl etikus dolog - ahogy az sem lenne az, ha az Irán által esetlegesen kilőtt atomban elhullott családtagjainak azt mondják: „bocs, azt hittem békés célra akarták használni”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását