2024. április 29. - Péter

RTL-TV2: Elnapolva

Visszavonta a koncessziós díjak rendszerének átalakítására irányuló indítványát Tímár János, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja, és a másik - csak az RTL Klubot és a TV2-t érintő - indítványból is kikerülhet a díjcsökkentési passzus.
2009. május 20. szerda 18:51 - HírExtra
A teljes díjrendszer átszabását szorgalmazó Tímár János, a testület SZDSZ által delegált tagja azzal indokolta indítványa visszavonását az MTI-nek: az volt a célja, hogy egységes és normatív, a jelenleginél igazságosabb díjrendszer lépjen a mostani szisztéma helyébe, de ez "viszonylag széles" testületi támogatás nélkül nem vihető keresztül, márpedig javaslata beterjesztése után kiderült számára, hogy erre esély sincsen.

A díjat a mostani, fix összeg helyett a nettó árbevétel arányában megszabó javaslat így "ebben a formájában, úgy gondolom, nem megvalósítható" - mondta a kezdeményezés utóéletével kapcsolatos kérdésre, megjegyezve, a jövőben is küzdeni fog a részmegoldások ellen.

Mint arról az MTI korábban beszámolt, Tímár János indítványa a nettó árbevétel 3,5 százalékára változtatná a televíziók által fizetendő díjat. Ez az RTL Klub esetében 1,25 milliárd, a TV2 esetében körülbelül 930 millió forintot jelentene, szemben a jelenlegi, évi 1,8-1,9 milliárd forinttal.

Rádiók esetében viszont kétszer ekkora rátát vezetett volna be, kivéve e körből azokat a médiumokat, amelyek ötven százalékot elérő arányban sugároznak szöveges műsort - ezekre ugyanis szintén a 3,5 százalékos arány volna érvényes. Az alig másfél oldalas dokumentumban a kezdeményező nem jelöli meg pontosan, miért ekkora arányt javasolt az egyes esetekben.

A szerdai ülés több résztvevőjének elmondása szerint a másik javaslatot beterjesztő Ladvánszky György MSZP-delegált is jelezte, hogy módosítja indítványát, mégpedig úgy, hogy a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentésének - azaz az összeg megfelezésének - kérdését egy későbbi időpontban tárgyalják.

Mindezek alapján a koncessziós díj befizetési határidejének e hó végi lejártáig várhatóan nem születik döntés az összeg csökkentéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását