2024. április 29. - Péter

TV2-RTL: Nem lesz díjcsökkentés?

A médiahatóság működőképességének megőrzése érdekében vonja vissza a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának csökkentésére tett indítványát mindkét javaslattevő testületi tag - kezdeményezte keddi keltezésű, az MTI birtokába jutott írásos felvetésében Szalai Annamária és Tirts Tamás.
2009. május 19. kedd 19:37 - HírExtra
A Fidesz, illetve a KDNP javaslatára az Országos Rádió és Televízió Testületbe (OTT) került két tag rövid indítványa nem tartalmaz indoklást. Szalai Annamária azonban az MTI-nek elmondta: a hatóságnak "vissza kellene térnie eredeti feladatához", mivel a médiafinanszírozás átalakításáról folyó "ötletelés" miatt a szerdai testületi ülésen már közel másfélszáz anyagról kell tárgyalniuk.

Eddig két, a témához kapcsolódó felvetéssel foglalkozott az ORTT: az egyik szerint megfeleznék az évente 1,8-1,9 milliárd forintra rúgó díjat, a másik alapján viszont azt a nettó árbevétel 3,5 százalékában állapítanák meg. Ez az RTL Klub esetében évi 1,25 milliárd, a TV2 esetében 930 millió forint körüli összeget jelentene.

A csökkentés ellen korábban tiltakozott a médiahatóság elnöke, Fidesz és KDNP által delegált tagja, valamint a két - az összegből közvetlenül részesülő - közszolgálati televízió vezetése is.

Múlt csütörtökön benyújtott indítványában Tirts Tamás a csökkentés helyett a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának emelését javasolta. Az MTI-nek akkor azzal indokolta a tízszázalékos emelést tartalmazó javaslatot, hogy az RTL Klubot és a TV2-t működtető társaság is "nagyon komoly nyereséggel" működik.

Az ORTT két hete azért nem határozhatott a kérdésben, mert Majtényi László elnök azt nem bocsátotta szavazásra, a múlt héten pedig határozatképtelen volt a testület; ez azt az abszurd helyzetet idézte például elő, hogy a testület szerdán szavaz arról, részt vegyen-e elnöke Szabadkán A magyar nyelvű televíziózás jelene és jövője Magyarországon és a határon túl című médiakonferencián - amelyet a múlt héten tartottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását