2024. május 19. - Ivó, Milán

Ahol keményen fogják a melegeket

A moszkvai rendőrség előállította a melegfelvonuláson megjelent első 25 résztvevőt szombaton, köztük a megmozdulás fő szervezőjét, Nyikolaj Alekszejev jogászt.
2009. május 16. szombat 15:35 - HírExtra
A rendőrök folyamatosan viszik be a környéken megjelenő többi részt venni szándékozót is az őrszobákra. Az első csoport mindössze 25 fő volt, de a melegek más próbálkozásai alkalmával is alig néhány tucat ember jelent meg.

A moszkvai hatóságok ezúttal nem csak nem engedélyezték a megmozdulást, hanem nyomatékosan figyelmeztettek: amennyiben a melegek mégis megpróbálnak felvonulni, keményen fel fog lépni ellenük a rendőrség.

Az orosz és fehérorosz melegek az Eurovíziós Dalfesztivál kínálta alkalmat ragadták meg, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét felhívják sanyarú helyzetükre. Egyúttal kérték a résztvevők, valamint a fesztiválra Moszkvába érkezett, becslések szerint mintegy 3000 rajongó segítségét.

Az Eurovíziós Dalfesztivál ugyanis hagyományosan népszerű a melegek körében. Az eddigi versenyeken szép sikerrel szerepeltek homo- és transzszexuális előadók, de a fesztivál öt évtizedes története során ez még soha nem okozott gondot.

Tény, hogy a hatóságok e kérdésben valóban a közvéleményt képviselik. A melegeket keményen megbélyegzik az ortodox egyház mellett az egyszerű emberek is, de ezúttal még az írószövetség is szükségesnek tartotta, hogy elítélően állást foglaljon a kérdésben.

Minden felmérésből kiderül: csak nagyon kevesen vallják, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, s így a melegek megmozdulásait is engedélyezni kellene, annál is inkább, mert ezzel egy csapásra megszűnne az egész probléma. Gond egyébként csak a nyilvános, utcai megmozdulásokkal van: Moszkvában szép számmal találhatók meleg szórakozóhelyek.

A melegek már három ízben próbáltak felvonulást szervezni Moszkvában, de nem kaptak engedélyt, s a rendőrök minden alkalommal előállították a mégis összegyűlt néhány tucatnyi embert. Nem vezettek eredményre az orosz bíróságok előtti perek sem, ezért a szervezők a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordultak. Még nem tudni, mikor tárgyalja keresetüket a testület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását