2024. május 18. - Erik, Alexandra

Orbán szerint a válság egyre mélyül

Orbán Viktor szerint ma az országban nem válságkezelő, hanem válságmélyítő program van, hiszen amíg Európában mindenhol munkahelyeket akarnak létrehozni, és a gazdasági növekedést igyekeznek elősegíteni, addig Magyarországon a kormány megszorító programmal próbálkozik, amely munkahelyeket szüntet meg.
2009. május 13. szerda 15:38 - HírExtra
A június 7-i európai parlamenti (EP) választás legfontosabb tétje, hogy "meg tudjuk-e védeni az országot ezzel a Bajnai-féle megszorító csomaggal szemben" - mondta a Fidesz elnöke szerdán Budapesten, a párt választási programját bemutató konferencián, ahol a közel 300 oldalas kötetet felmutatva úgy fogalmazott: "hosszan mutatom, hogy ők is lássák".

Orbán Viktor Wilfried Martenshez, az Európai Néppárt jelenlevő elnökéhez intézve szavait felidézte, hogy a magyar közvélemény és a politikai vezetők 1990 táján egyetértettek abban: soha többé nem fordulhat elő, hogy Magyarország bármely vezetője azért vegyen fel külföldről hiteleket, hogy azokat úgy költse el, hogy abból politikai előnye származzon.

Ezt 2002-ig minden kormány, a baloldali kormányok is betartották. Ám 2002 után ezt a jövő szempontjából talán legfontosabb megállapodást a baloldali kormányok felrúgták.
"2002 után számolatlanul vették fel a külföldi hiteleket, és költötték el politikai szempontok alapján. Ez tette tönkre a gazdaságot, ez tette tönkre a jelenünket, és ez teszi nehézzé a jövőnket is" - fogalmazott Orbán Viktor.

A pártelnök ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy míg 2002-ben Magyarország adóssága a nemzeti össztermék arányában számolva 53 százalék volt, addig 2009 végére ez az arány meg fogja haladna a 83 százalékot.

"Így jutottunk ide, s e mögött a politika mögött nagyon világos felelősségi viszonyokat mutatva, a magyar szocialisták és a magyar baloldal kormányai és az őket támogatók állnak. Ők tették tönkre az országot" - jelentette ki.

Orbán Viktor a mai helyzetben a legnagyobb kihívásnak egész Európában a munkanélküliséget, annak kezelését nevezte.Mint mondta Európának és azon belül Magyarországnak is meg kell találni azt a politikát, azokat az intézkedéseket és azt a kormányt, amely képes arra, hogy végre munkahelyeket teremtsen.

A pártelnök véleménye szerint jelenleg egymillió új munkahely hiányzik a magyar gazdaságból. Úgy vélte, Magyarország minden betegsége - a költségvetési hiány, a GDP zuhanása, a külföldi adósság mértékének növekedése - megszűnne, ha képesek lennénk egymillió új munkahelyet létrehozni.

Ezért a Fidesz programjának ez áll a középpontjában - jelentette ki Orbán Viktor, aki hozzátette: a mostani kormány olyan programot erőltet Magyarországra, amely 200 ezer munkahely megszüntetésével jár.

"Meg kell állítanunk a kormányt. A kormány 200 ezer munkahelyet sodor veszélybe" - mondta Orbán Viktor.

Mint mondta, minden alkalmat, a pécsi választást, az EP-választást, illetve az ez után következőt is ki kell használni arra, hogy "ezt a veszélyt elhárítsuk". Akkor tudjuk ezt elhárítani, ha ezt a kormány meg tudjuk állítani - hangsúlyozta.

Úgy vélte, nem igaz az az állítás, hogy Magyarországon túl sokat költenek az emberek. Közölte: az a baj, hogy nincs elég munkahely. Ha lenne elég munkahely, akkor ezzel a költési színvonallal Európa egyik erős gazdasága lehetnénk.

A Fidesz programjának, és a Néppárt Varsóban elfogadott programjának a tanulsága egyaránt az, hogy csak munkával tehetjük erőssé Magyarországot és Európát - mondta.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy miért akar a Fidesz választást nyerni. Mint mondta, ezt a kérdést sokan felteszik neki.

Úgy vélte, erre választ ad a program, mégpedig azt a választ, hogy igen, Magyarország többre képes annál, mint amit a szocialisták alatt, a szocialisták programjával elért.
"Be akarjuk bizonyítani, hogy Magyarország többre képes", s ez azt jelenti, hogy nem hagyunk senkit az út szélén, felszabadítjuk az elfojtott kreativitást, mert szabadabb életet tudunk teremteni annál, mint amit a szocialisták teremtettek - mondta a Fidesz elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását