2024. május 17. - Paszkál

Orbán: a Fidesz kész egy új választásra

Orbán Viktor szerint a pécsi polgármester-választás megmutatta, hogy az ország túl van a bal-és jobboldali megosztottságon, a Fidesz pedig készen áll egy új országgyűlési választásra.
2009. május 12. kedd 18:30 - HírExtra
"A mostani választási eredmény arról szól, hogy az emberek nem aszerint szavaznak balra vagy jobbra, egyik vagy másik jelöltre, hogy magukat bal- vagy jobboldalinak gondolják, sőt már lassan nem is aszerint, hogy hova szavaztak korábban, egyetlen dolog érdekli őket, hogy hogyan fogunk kikeveredni abból a helyzetből, amiben most Magyarország van" - mondta Orbán Viktor, aki a Fidesz elnökségi ülése után a pécsi időközi polgármester-választáson győztes Páva Zsolttal együtt tartott sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a változást akarók párthovatartozásra, ideológiára tekintet nélkül egy irányba szavaznak, ha van megfelelő jelölt és program, így Magyarország maga mögött hagyhatja a megosztottság korszakát, és a "változást akarók összefogása létrehozhatja az új többségen belüli együttműködést".

A Fidesz elnöke a pécsi eredmény kapcsán ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha a változást akaró jobboldaliak egy irányba szavaznak, akkor nagyarányú győzelem születik, ezért minden olyan kísérlet, amely megpróbálja megosztani, farigcsálni, forgácsolni az egyébként masszív jobboldali szavazóközösséget, az valójában a baloldal malmára hajtja a vizet.

"Egységesnek kell lenni, és akkor ilyen arányú győzelem, ami Pécsett bekövetkezett, nem marad el, és máshol is valószínűsíthető" - jelentette ki a pártelnök, aki ugyanakkor nemmel válaszolt arra a kérdésre, reálisnak tartja-e, hogy a Fidesz a pécsi eredményhez hasonlóan kétharmados többséget érjen el egy országgyűlési választáson is.

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programról Orbán Viktor azt mondta: a "veszett fejsze nyele után kell kapni", ugyanakkor mindent megtesznek az ügy érdekében, így ha a parlament elé olyan javaslatot nyújt be a kormány, amely gyorsítja a programot, akkor a Fidesz mindenben támogatni fogja a pécsieket. Páva Zsolt azt mondta, készen áll arra, hogy a hátralévő másfél évben végrehajtsa programját.

Utalt arra, hogy adódhatnak belső konfliktusok, így a közgyűlési többség kapcsán is, de ő nyitott az együttműködésre. Orbán Viktor az előre hozott választások esélyét firtató kérdésre azt mondta: Magyarországnak új irányra van szüksége, és ez a parlament nem tud új irányt szabni Magyarország számára, ezért politikai változásra, új választásra van szükség.

Szerinte a Fidesznek egy lehetősége és kötelessége van, hogy készen álljon erre a megmérettetésre, a pécsi választás pedig azt mutatja, hogy Fidesz készen áll arra, hogy részt vegyen egy új választáson, és ha bizalmat kap, akkor végrehajtsa programját, kihozza Magyarországot a mostani nehéz helyzetből.

Arra a felvetésre, hogy előre hozott választások esetén lerövidülhet-e a négyéves kormányzati ciklus, Orbán Viktor azt mondta, hogy az alkotmányos rendszerben ellentmondás van, hiszen az egyik törvény szerint négy évre kap megbízást a kormány, a választási eljárásról szóló szabályok viszont azt mondják, hogy minden negyedik év áprilisában-májusában kell tartani a választást. Hangsúlyozta, azt lehetetlennek tartja, hogy ha négy évre kap felhatalmazást a kormány, akkor a kormányzás csak három év öt hónapig tartson.

"Azért az időt ne lopják már el tőlünk! Ellopták már a vagyont, a reményt (...), már az időt is lopják? Azért ez mégiscsak túlzás!" - jegyezte meg. Szerinte ezért ezt az "alkotmányos feszültséget" fel kell oldani, mert rossz jogszabály-szövegezések készültek a rendszerváltás után, a feloldás pedig nem lehet más, minthogy a választópolgárok négy évre adnak lehetőséget a kormánynak. Arra a kérdésre, hogy a pécsi választás az MSZP-re hogyan hathat, a Fidesz elnöke úgy vélte, hogy a mostani kormányon az idő túllépett, az elmúlt hét évben kialakult, a demokráciától lényeges pontokon eltérő "Gyurcsány-Bajnai-rendszer" reformálhatatlan.

Hozzátette: biztos abban, hogy ha le tudják zárni ezt a korszakot, és Magyarország ismét demokratikus ország lesz, akkor ez a baloldalnak is "jót fog tenni", hiszen a mostani "csúfos korszakot" már ők is szívesen lezárnák. Arra a felvetésre, hogy az MDF Pécsett Szili Katalint támogatta, majd az MSZP-s jelölt veresége után visszakoztak, Orbán Viktor az MDF nevének említése nélkül úgy vélte, képtelen és abszurd helyzet, hogy odaáll egy párt egy jelölt mögé, majd a vereség után azt mondják, "én ott sem voltam".

Megjegyezte: ez nem Olajfa koalíció, hanem "szomorúfűz" vagy "bonsai". Orbán Viktor az MSZP-s "megszorító csomagról" is beszélt, amely szerinte 200 ezer munkahely elvesztésével fenyeget, ezért rossz orvosság a magyar gazdaság bajaira. Szerinte nem megszorításra, hanem munkahelyteremtő erőfeszítésekre van szükség - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását